Háromrészes természettudományos oktató- és ismeretterjesztő kisfilmsorozat készült a Mecsek-hegység földtanáról a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény kedden az MTI-vel.

A PTE közleményében azt írták, hogy a "pte1367" nevű YouTube-csatornán angol és magyar nyelven elérhető filmek az EDUC Európai Egyetemi Szövetség  - nyolc európai egyetem együttműködésével indított közös, angol nyelvű oktatási platform - keretein belül készültek el.   

A PTE saját médiuma, az UnivTV és Bujtor László docens együttműködésében készült, egyenként negyedórás epizódok a legújabb kutatási adatokra támaszkodva mutatják be a Mecsek-hegység jura-kréta kori geológiai kifejlődéseit, a hegység páratlan földtani értékeit.   

A kisfilmek üledékképződési, vulkanikus, eróziós folyamatok bemutatásával, valamint kőzetminták segítségével mutatják be a nézőknek a Pécs környéki területen 130-160 millió évvel ezelőtt zajló folyamatokat, amelyek még akkor történtek, amikor a Mecsek-hegység helyén szubtrópusi óceán hullámzott.   

A sorozat kitekint a geológián túl a hidrológiai, geomorfológiai, régészeti és paleontológiai érdekességekre, melyek a Mecsek-hegységet európai értelemben is fontos és érdekes kutatási területté teszik - hívták fel a figyelmet az egyetem közleményében.

Forrás: MTI

 

I. rész: Üledékképződés és litofáciesek - Fejezetek a Tethys mezozoos fejlődéstörténetéből

II. rész: Rétegtani határok és földtani forradalmak - Fejezetek a Tethys mezozoos fejlődéstörténetéből

III. rész: Földtani folyamatok és ciklusok - Fejezetek a Tethys mezozoos fejlődéstörténetéből

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 60 315 804 megtekintés

Videó: 35 728 380 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5702228

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh