Bár a Pécsi Tudományegyetemre jelentkezők száma idén emelkedett, a felvetteké kis mértékben csökkent a tavalyihoz képest, a PTE-re 5255 hallgató jutott be az általános felvételi eljárásban - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény pénteken az MTI-t.

Azt írták, hogy töretlen Magyarország első egyetemének népszerűsége: a 14 449 jelentkező 4,6 százalékkal több az előző évinél, a felvettek száma 3,3 százalékkal marad el a tavalyitól. A PTE mindezt jó eredményként értékeli, tekintettel arra, hogy idén kevesebben jelentkeztek a magyar felsőoktatásba.   

Magyarázatuk szerint az egyetemre bejutók létszámcsökkenése összefüggésben van a modellváltás egyik kiemelt céljával, a minőségi képzések eredményességének fokozásával, a ponthatárok növelésével.    

Kiemelték, hogy a felvett diákok 59 százaléka alap-, 17 százaléka osztatlan, 16 százaléka mesterképzésen kezdheti meg tanulmányait, míg a felsőoktatási szakképzésben a 9 százalékuk fog tanulni.   

A hallgatók 71 százaléka nappali munkarendben képezheti magát, az államilag támogatott szakokra bejutottak aránya 85 százalék - jegyezték meg.   

Kitértek rá, hogy továbbra is a legnépszerűbb képzések között van az ápolás és betegellátás alapképzés, a jogász és az általános orvos osztatlan képzés, valamint a pszichológia szak, de sokan érdeklődtek a tanári, a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a mérnökinformatikus szakok iránt is.   

A mesterképzéseken az építész, a pszichológia, a szerkezet-építőmérnöki, az egészségügyi menedzser, a gépészmérnök, továbbá a vezetés és szervezés képzés indul a legnépesebb évfolyammal - tették hozzá.   

Hangsúlyozták, hogy a PTE általános felvételi eljárásban elért eredményeit tovább javítják az új külföldi hallgatók és a pótfelvételi eljárásban bekerülő diákok, velük együtt ősszel várhatóan több mint 7000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait.   

A PTE széles szakkínálattal és több állami ösztöndíjas lehetőséggel is várja azokat a jelentkezőket, akik most nem kerültek be - jegyezték meg.   

Hozzáfűzték: a pótfelvételi eljárásban augusztus 5-éig lehet elektronikus úton jelentkezni a felvi.hu felületén meghirdetett képzésekre.   

A pótfelvételivel bekerülő hallgatók is pályázhatnak a 100 ezer forintos rektori ösztöndíjra - olvasható az egyetem közleményében.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 740 megtekintés

Videó: 47 974 092 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888024

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh