Az Európai Unió soros csúcsértekezletének eredményei még a nyugati sajtót is elkedvetlenítették. Bár az európai újságírók általában igen lojálisak, ha az EU vezetőiről van szó. Az a benyomás, hogy az EU-országok vezetői újból megerősítették az összes probléma megoldását, de konkrét eredményeket nem tudtak felmutatni.

Wolfgang Schauble német gazdasági miniszter a csúcstalálkozó előtt újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy van óhaj arra, hogy az Európai Bizottság nagyobb lehetőséget kapjon az EU-tagok költségvetésének módosítására. Ezzel valóságos sokkot váltott ki a gazdasági nehézségekkel küzdő országok, így Spanyolország, Írország, Görögország képviselőinek körében.

Lehet, hogy az állami költségvetések lefaragásának ellenzői arra számítottak, hogy Berlin nem áll készen a radikális intézkedésekre a makacskodó kollégákat illetően. Ők pedig azon voltak, hogy bővítsék ki az euróövezet gyenge gazdaságai támogatásának mechanizmusát, anélkül, hogy az Európai Bizottság újabb jogokat és lehetőségeket kapna a költségvetés ellenőrzésére. A berlini elgondolást ellenzők számítása bevált. Nem tudta elérni Merkel, hogy Európa a német szabályok alapján éljen.

A játékszabályok viszont nem engedik meg, hogy az európai politikusok beismerjék: nem sikerült megállapodniuk. Formálisan a téma a bankfelügyelet kérdése volt, bár a feleknek ebben sem sikerült pontosan megtalálniuk a közös nyelvet. „Hollande és Merkel egy és ugyanazon a csúcstalálkozón voltak?” - teszi fel a kérdést a Financial Times elemző cikkének ingerült szerzője.

A brit újságírók ingerültsége érhető. Hollande a csúcstalálkozót kommentálva kijelentette, hogy a téma nem a költségvetési szövetség, hanem a bankszövetség volt. A csúcstalálkozó egyedüli döntése a bankszövetség létrehozását illeti, hangsúlyozottan a banki szabályozásra. Merkel viszont egészen más eredményekről szólt, amikor kijelentette, hogy az Európai Központi Bank foglalkozhat a bankszektor gyakorlati szabályozásával 2013 folyamán. A két kitételből nemigen lehet megtudni, hogy végül is mikor jön létre az EU-keretű bankszövetség. Így érthető, hogy a következtetés eléggé pesszimista: az Európai Unió vezetői között nem csak a konkrét tetteket illetően nincs meg a konszenzus, de még abban sem, hogy mit mondjanak az újságíróknak és a választóknak.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 078 063 megtekintés

Videó: 48 307 069 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921510

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh