A közelmúltban született kormányzati döntés arról, hogy az állam teljes egészében átvállalja az önkormányzatok maradék adósságállományát.

A második körös adósságkonszolidáció során átlagosan 1,4 milliárdot kapnak az önkormányzatok. A 2014. február végén záruló átvállalással 420 milliárdot fizet az állam mintegy 300 helyhatóságnak.

Polics József polgármester, országgyűlési képviselő megkönnyebbüléssel vette tudomásul a döntést, mint fogalmazott, „ezzel 2014-ben eljutottunk oda, hogy úgy állíthatjuk össze a jövő évi költségvetést, hogy nem kell adóssággal számolnunk.”

Mint ismert, a 2010-ig keletkezett, közel 3,5 milliárdos adósságállományból jelenleg 350 millió forint hosszú lejáratú hitele van Komlónak. Ez február 28-ával, a jelenlegi kormánydöntéssel el fog tűnni.

Polics József arra emlékeztetett, hogy 2010-ben, a választások idején kevesen hittek annak a kormányzati szándéknak, mely az önkormányzat terheinek csökkentését fogalmazta meg. A beígért program most teljesült, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ezt a feladatot nem újabb hitelből hajtotta végre a kormány, hanem a gazdaság teljesítményének köszönhetően – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője.

Az tudható, hogy az érintett önkormányzatok többnyire gazdaságfejlesztésre fordítják az adósságátvállalás után megmaradt forrásaikat. Van ahol uniós pályázatok önrészét fizetik ki, máshol pedig infrastruktúra-fejlesztésre csoportosítják a felszabaduló pénzösszeget. A döntés Komló számára is jelentős: az eltűnő adósságforintok mellett, évi mintegy 50 millió forintos kamatköltségtől szabadul meg a város.

A felszabaduló tőke jól jön a különféle pályázatok önrészének biztosításánál. Polics József elmondta, hogy Komló jelenleg mintegy 35 pályázatban érdekelt, melynek nagy részében elengedhetetlen volt az önrész, ami 5-10-15 %-os értéket is elért. Ennek előteremtése – a város teherbíró-képességének függvényében – több alkalommal is gondot okozott.

Most, a korábbi szűk mozgástér növekedésével lehetőség kínálkozik arra, hogy a városban felmerülő bővítési lehetőségek realizálódhassanak, éberen figyelve arra, hogy Komló ne kerüljön még egyszer ekkora méretű adósságcsapdába.

A polgármester hozzátette, hogy az adósságrendezés az idei ÖNHIKI-s pályázatokat nem befolyásolja, mert ezekben még a 2013-as adósságállomány szerepel. Ugyanakkor bizakodik abban – bár az állami költségvetés részletes vitája még nem kezdődött el a Parlamentben –, hogy a kondíciókat és az évközi korrekciókat is figyelembe véve, a végszavazásnál tovább stabilizálódik az ország költségvetése, ezzel párhuzamosan Komló város költségvetése is.

Forrás: komlo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 076 152 megtekintés

Videó: 48 304 877 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921263

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh