A Komlói Színházban „Zeng az ének”, a forradalom gyerekszemmel címmel, a Szilvási Általános Iskola diákjainak műsorát tekinthették meg az ünneplők. A más- nem szokványos – látásmóddal összeállított, színvonalas műsort követően Tóth Ferenc, Liszt-díjas karnagy mondott köszöntőt.

Az “56-os” forradalom idején a fővárosban élő zenetanár, érzelmekben gazdag beszédében a magyar nép korokon, korszakokon átívelő szabadságvágyáról beszélt, fájlalva, hogy56’megítélése még mindig megosztja az országot. Egykori szemtanúként, résztvevőként idézte fel az 55 évvel ezelőtti felemelő és egyben megrendítő pillanatokat.

Tóth Ferenc szerint ideje lenne tudomásul venni, hogy az 1956-os események a függetlenségről, a szabadságról szóltak, aminek akkor nem voltunk birtokosai.

Beszédének végén a hallgatóság a Szózat eléneklésével zárta az ünnepi megemlékezést.

Az ünnepség résztvevői ezt követően a Városház téri 56-os Emlékkőhöz vonultak, ahol pártok, civil szervezetek rótták le kegyeletüket a talapzatnál.

Polics József polgármester ünnepi gondolataiban emlékeztetett azokra, akik nagyon sokat tettek azért, hogy 1956 örökre beírja magát a nemzet történetébe. Büszkének kell lennünk arra – fogalmazott a szónok-, hogy egy kis nép világraszóló dolgot művelt akkor, amikor szembeszállt a szovjethatalommal.

Rámutatott, hogy 1956 októbere a magyar nép újjászületésének reményét hozta magával. A ma élőknek szóló üzenete: ne félj, légy erős, ne csüggedj, mert az igazság győzni fog!

55 éve a csend falai leomlottak és mindenki megbizonyosodhatott arról, hogy a becsület él és tenni kész, ereje jóval erősebb, mint a félelemből készült falak.

A szónok aktuálpolitikai kérdésekkel kapcsolatban kijelentette: egy éve olyan kormányunk van, amely védi a nemzeti érdekeket, s kiáll a magyar nép mellett, de ma az államadósság ellen vívunk szabadságharcot. Polics József szerint a magyarok mindent képesek túlélni, bárkit képesek legyőzni, éppen ezért ne kell félnünk a jövőtől.

A koszorúzást követően a résztvevők a Polgármesteri Hivatal falán elhelyezett emléktáblánál hajtottak fejet a komlói Forradalmi Munkástanács egykori tagjai előtt.

Forrás: komlo.hu

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4061231

Jelenleg az oldalon

9
Online