Egyre több profi befektető gondolja úgy, hogy a kötvénypiac jelentősen túlértékelt. Növekszik a félelem, hogy a kötvénypiaci buborék nem leereszt, hanem kidurran és ez sokakat maga alá temethet - derül ki a CFA UK felméréséből.

A CFA UK friss felmérése szerint a 300 megkérdezett alapkezelő négyötöde véli úgy, hogy a kötvények túlértékeltek. A CFA megállapítása szerint a vállalati kötvények túlértékeltebbek mint eddig bármikor, az összes eszközosztály közül pedig az államkötvények mutatják a legnagyobb túlértékeltséget.

A 11 ezer befektetési szakembert tagjai között tudó szervezet szerint értékeltségi indexük, amelyet három éve számolnak, pirosan villog a kötvények túlértékeltsége miatt.

Brad Crombie, az Aberdeen Asset Management kötvénypiaci vezetője szerint csak akkor biztos, hogy buborék alakult ki egy piacon, amikor az kidurran. Azonban ez a piac könnyen kidurranhat, jelenleg több a kétség és az aggodalom a szereplők körében az értékeltségek miatt, mint eddig bármikor - írja a Financial Times.

John Stopford, az Investec szakértője a lapnak úgy nyilatkozott, ő is valószínűnek tartja a lufit a piacon, mivel nagyon sok befektető töltötte fel a portfólióját magas hozamú kötvényekkel és vállalati kötvényekkel. Ha fordul a piac, akkor komoly félreárazások alakulhatnak ki és elég kaotikus helyzetet eredményezhet e pozíciók leépítése.

Az elmúlt hat évben az alacsony kamatok és a jegybankok kvantitatív lazítási programjai hatalmas hozamvadászatot indított el a nemzetközi kötvénypiacokon. Ennek hatására a befektetők hatalmas mennyiségben vásároltak befektetési kategóriába eső, de magasabb hozamú kötvényeket. Ugyanakkor a kötvények kereskedési volumene nem nőtt olyan mértékben, mint a befektetési alapok kötvényállománya, az FT szerint ez annak a következménye, hogy a bankokra vonatkozó szabályozások szigorítása miatt a számukra drágábbá vált nagyobb mennyiséget tartani ezekből a papírokból saját számlán, sőt, az Egyesült Államokban korlátozásokat vezettek be a bankok saját számlás kereskedési tevékenységére vonatkozóan.

Az alacsony piaci likviditás miatt sok alapkezelő fél most attól, hogy ha esni kezdenek az árak, akkor nem tudnak kellő időben eladni kötvényeikből ha a befektetők hirtelen pénzt vonnának ki az alapokból. A bankok kereskedési tevékenységének csökkenésével miatt nem lesz olyan intézmény, amelye az eső piacon vásároljon.

Ráadásul ennek kockázata most nagyobb, mint korábban, hiszen a Fed várhatóan idén első ízben kezd el emelni irányadó kamatán 2006 óta. Ez a lépés a befektetők szerint növelni fogja a piacon a volatilitást, s akár tömeges menekülést is okozhat a kötvényekből.

A kevésbé ideges szereplők szerint ugyanakkor ez nem reális veszély. Szerintük ha a Fed valóban emelni kezd, az annak a jele, hogy az amerikai gazdaság valóban erősödő pályára állt, s ez jót jelent a cégeknek és az általuk kibocsátott kötvényeknek is.

Az FT szerint a legnagyobb kötvényportfóliókat kezelő cégek - mint a Pimco, a BlackRock vagy a Vanguard - kifejezetten bizakodóak a kötvénypiac kilátásainál. Szerintük a gazdasági növekedés jót tesz majd a vállalatok nyereségességének, s ebből, a csökkenő számú vállalati csődök miatt a magas hozamú kötvények piaca is profitálhat majd.

Will Goodhard, a CFA UK igazgatója szerint a mostani kötvénypiaci helyzetben nem az a legnagyobb veszély, hogy a kisbefektetők elkezdenék kivonni a pénzüket az alapokból, s ez eladási hullámot váltana ki. Inkább az, hogy a tartósan alacsony hozamok nehéz helyzetbe hozzák a nyugdíjalapokat és a nagyobb biztosítótársaságokat.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 746 462 megtekintés

Videó: 48 950 305 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031690

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh