A most nyilvánosságra hozott jelentés nem támasztja alá George Bush és Donald Rumsfeld sziklaszilárdnak mondott bizonyítékait.

Az amerikai kormánynak nyilvánosságra kell hoznia az iraki foglyok kínzásáról szóló fotókat. A napokban az is kiderült, mennyire gyenge lábakon álltak a háborút igazoló bizonyítékok.

Egy évtizeden keresztül küzdött a washingtoni kormány azért, hogy ne kelljen nyilvánosságra hoznia az amerikai erők által Irakban, illetve Afganisztánban őrizetben tartott foglyok megalázásáról készült fotókat. Egy szövetségi bíró, Alvin Hellerstein azonban pénteken erre kötelezte a kormányt, amelynek két hónapja van a fellebbezésre. Az egész világ felháborodott, amikor 2004-ben és 2006-ban kiszivárogtak az iraki Abu Ghraib börtönben történt esetekről készült felvételek. Korábbi kormányzati közlések néhány tucat képről szóltak, Hellerstein bíró szerint azonban több száz, sőt több ezer is készülhetett. Mint mondta, néhány általa látott fotó „úgyszólván ártatlan, más képek tartalmán viszont komolyabban el kell gondolkodni”. A képek nyilvánosságra hozatalát a kormány arra hivatkozva tagadja meg, hogy veszélyeztetné a külföldön szolgáló amerikai katonákat és kormánytisztviselőket.

Tizenhárom évvel ezelőtt egy kilencvenhárom oldalas, titkosított dokumentum hivatott igazolni Irak későbbi megtámadását. A titkosszolgálatok szerint hiányoztak belőle a konkrét információk Szaddám Huszein tömegpusztító fegyvereiről, George Bush és kormánya azonban éppen az ellenkezővel kampányolt. A kongresszus később megállapította, hogy valóban nem támasztották alá bizonyító erejű hírszerzési információk a háborút, a dokumentumnak magának eddig azonban csak néhány részlete került nyilvánosságra. Utoljára The Black Vault (Fekete Páncélterem) adatbázist működtető John Greenewald érdeklődött az iránt, hogy a dokumentum mely részeit hajlandók kivenni a titkosítás hatálya alól, s a rendelkezésére bocsátott információt a Vice hírportál jelentette meg.

A 2003. március 20-án megindított háborút igazoló dokumentum egyik jellemző részlete szerint a titkosszolgálatok arra jutottak, hogy Irak „valószínűleg felújított egy oltóanyaggyárat”, hogy biológiai fegyvereket készítsen, de nincs elegendő információjuk, ami ezt alátámasztaná.

A jelentés kitért arra is, hogy Szaddám Huszeinnek „nem volt elegendő alapanyaga” ahhoz, hogy nukleáris fegyvereket gyártsanak, s egyéb információk sem mutattak ilyen törekvésre. George Bush elnök 2002-es beszédében ezzel szemben azt állította, hogy Iraknak kémiai és biológiai fegyverei vannak, valamint bizonyított, hogy újrakezdi atomfegyver-gyártási programját.

Ugyanebben az évben mondta Donald Rumsfeld akkori védelmi miniszter, hogy kikezdhetetlen bizonyítékok vannak arra, hogy Szaddám Huszein kapcsolatban állt az al-Kaida terrorszervezettel. A dokumentum szerint azonban az erre vonatkozó információk „változó megbízhatóságú” forrásoktól származtak, s közel sem volt egyértelmű, hogy ha egyáltalán volt ilyen kapcsolat, akkor Huszein tudott volna róla.

Forrás: magyarhirlap.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 389 680 megtekintés

Videó: 34 578 369 megtekintés

Látogatók

Összesen5643014

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh