Erre a következtetésre jutott kutatók egy csoportja az oxigénizotópok vizsgálata során. Január utolsó napjaiban jelent meg egy hosszabb közlemény a University of California, Los Angeles (UCLA) hivatalos oldalán, amelyben ismertették saját kutatóik munkájának eddigi eredményeit. Ebből kiderül, hogy a szakemberek szerint igazoltnak tekinthető a Hold kialakulásával kapcsolatos 2012-es elmélet, amely azonban a Föld tekintetében is újdonságokkal szolgál.

Az egyetem professzora, Edward Young, a közleményben elmondja, hogy a kutatás eredménye ellentmond egy 2014-es német munkának, amely szintén a Hold és a Föld kőzeteiben talált oxigénizotópok vizsgálata alapján igyekezett kimutatni a két égitest közötti különbségeket és hasonlóságokat. Ők az Apollo-12, az Apollo-15 és az Apollo-17 küldetések űrhajósai által visszahozott kőzetminták, valamint a Föld vulkanikus kőzetdarabjainak részletes vizsgálata során arra a következtetésre jutottak, hogy az egyfajta azonosítóként használt oxigénizotópok nagyjából megegyeznek, vagyis mindkét égitest tartalmaz a közös múltra utaló jeleket.

Itt elsősorban az O-16 és O-17 pontos arányára voltak kíváncsiak, amely a kőzetminták szerint mind a Holdon, mind pedig a Földön azonos. Itt jön be a képbe a Hold kialakulásával kapcsolatban gyakran emlegetett Theia, amely egyes elméletek szerint protobolygóként csapódott a Földbe mintegy 4,5 milliárd évvel ezelőtt, a Hold pedig ezen ütközés eredménye. Amennyiben hiszünk a mostani bejelentésnek, itt valójában arról volt szó, hogy az ütközés során a Theia kettészakadt, egyik része pedig beépült a Földbe, vagyis kozmikus otthonunk valójában két bolygóból áll össze.

Az ütközés hiányában a Theia maga is önálló bolygóvá formálódott volna, vagyis megtalálható lenne a Naprendszerben. A baleset révén azonban a víz minden nyoma eltűnhetett a Földről, tehát ezt később üstökösök hozták el újra ide, évmilliókkal később.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 706 018 megtekintés

Videó: 48 919 707 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025691

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh