Átvállalja az állam a Komlói Egészségcentrum elmúlt években felhalmozódott 347 millió forintos tartozását, az adósságrendezés április elsejéig megtörténik – jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár a baranyai városban kedden.

Zombor Gábor annak kapcsán beszélt erről, hogy a térség országgyűlési képviselőjével, Hoppál Péterrel és a város polgármesterével, Polics Józseffel (Fidesz-KDNP) megismerkedett a járó- és fekvőbetegek ellátását végző intézmény működésével, pénzügyi helyzetével.

Az államtitkár kitért arra, hogy a mintegy negyvenezer embert kiszolgáló Komlói Egészségcentrum jövője biztosnak mondható, hiszen az egészségügyi átszervezések során a kormány egyetlen működő kórházat sem kíván bezárni. Ezzel együtt minden intézménynek, így a komlóinak is törekednie kell arra, hogy adóssága a jövőben ne termelődjön újjá komolyabb mértékben, emiatt pedig szükség lehet egyes osztályok működésének átszervezésére - tette hozzá.

Zombor Gábor megjegyezte: a komlói intézménnyel kapcsolatban tárgyalásokat kezdeményezett a főigazgatóval arról, mely profilok erősítésére, átgondolására lenne szükség a hatékonyabb működése érdekében. Hozzátette: a komlói önkormányzattal is erősítenie kell együttműködését a kórháznak, mert olyan szociális ellátásokat is végeznek a létesítményben, amelyeket nem biztos, hogy az intézmény keretei között kell elvégezni.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a 2015-ös költségvetésben 60 milliárd forintnyi összeget különítettek el a kórházak adósságának kezelésére; az állam a következő hónapokban maga rendezi a tartozásokat a beszállítóknak. A komlói kórház többek között a Pécsi Tudományegyetemnek tartozik mintegy százmillió forinttal, de több tízmillió forintos elmaradása van a távhő- és a vízszolgáltató felé is.

Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, Komlón és a város környékén élők szempontjából kulcsfontosságú a kórházi betegellátás színvonalának folyamatos emelése, ehhez pedig jelentős mértékben hozzájárul az intézmény hamarosan megvalósuló pénzügyi konszolidációja is. Polics József jelezte: az egészségügyi rendszer küszöbön álló átalakítása kapcsán azt kérte az államtitkártól, hogy a város kórházának struktúrája a jelenlegi formájában megmaradhasson, a főigazgatótól pedig az ehhez szükséges költséghatékony működtetést várja el.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 741 959 megtekintés

Videó: 48 948 189 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031179

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh