December 2-án a Jánosi Engel Adolf szobornál vette kezdetét az idei Borbála Napok ünnepség- sorozata.

A nyitóeseményen Fóris Zoltán, a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület ügyvezető elnöke mondott emlékező beszédet, melyben először, a bányaalapító Jánosi Engel Adolf életpályáján keresztül mutatta be a komlói bányászat hajnalát, majd azt követően a Borbála-napi hagyományokból, szokásokból adott ízelítőt.

Az emlékező gondolatokat követően – a Szederkényi Ádám Hagyományőrző Bányász Fúvószenekar dallamaira – a város közéleti személyei, szervezetek, civil közösségek és magánszemélyek a szobor talapzatánál koszorúval tisztelegtek Szent Borbála, a bányászok és a bányászat emléke előtt.

Huszonegyedik alkalommal adott otthont a muzeális gyűjtemény kiállítóterme – a Városszépítő és Honismereti Egyesület által szervezett - Komló Településtörténeti Konferenciájának. Végh Ildikó, a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény igazgatója megnyitó szavait követően, Polics József Komló város polgármestere, országgyűlési képviselő mondott köszöntőt.

Szarka Elemér, a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület elnöke „Komló 60 éves város” című nyitóelőadásban településünk várossá válását, fejlődésének folyamatát mutatta be, majd Páll Lajos helytörténet kutató, a 75 éves a Komlói Bányász Fúvószenekar megalakulásának körülményeit, sikereit, a bányászat és a fúvószene kapcsolatát vázolta a hallgatóságnak.

Idén éppen 60 esztendős a – ahogy korábban nevezték – Komlói Víz- és Csatornamű Vállalat, amely 1951-ben kezdte meg szolgáltatását városunkban. A vízimű-hálózat kiépítéséről, a felszíni kiviteli művek felállításáról, majd az aktuális témák között, a víz árának összetevőiről Micskey Gábor, a Komló-Víz Kft. vezető munkatársa tartott előadást.

Azt követően Bakos Gyula, a Munkáskórus volt elnöke mutatta be a kórus félévszázados történelmét.

A konferencia zárásaként Dobóné Bencze Zsuzsanna iskolaigazgató a 45 éves a Szilvási Általános Iskola eddigi életéből villantotta fel a legfontosabb pillanatokat.

Forrás: komlo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 201 353 megtekintés

Videó: 38 452 978 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5889931

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh