Borbála-zászló szentelésére és ünnepélyes átadására hívta az emlékezőket a Bányászmárkák Emlékhelyhez a Komlói Vállalkozók Klubja Egyesület.

A Bányász himnusz elhangzását követően Jégl Zoltán önkormányzati képviselő, a Komlói Vállalkozók Klubja Egyesület alelnöke, a hagyományos bányászköszönéssel, a „Jó szerencsét!”-tel köszöntötte az egybegyűlteket.

- December 4-e Szent Borbála, a bányászok védőszentjének ünnepe, akinek kultusza évszázadok óta része a nemzetközi és a magyar bányászhagyományoknak – kezdte beszédét Jégl Zoltán, majd folytatta. – A Komlói Vállalkozók Klubja Egyesület, a mecseki bányászok hagyományaik ápolását felvállalva arra tett ígéretet, hogy ezen a napon Borbála-zászlót ad át. Átadjuk jelképesen a városnak, és megőrzésre a kőbányászoknak, hiszen jelenleg ők képviselik a dolgozó bányászokat, a működő bányát.

Legyenek büszkék erre a zászlóra, mint ahogy mi is büszkék vagyunk kőbányászainkra. Védjék, óvják a zászlót, és vele együtt őrizzék a bányászhagyományokat. Ehhez kívánunk a zászlót adományozó Komlói Vállalkozók Klubja Egyesület nevében, Jó szerencsét! – zárta ünnepi gondolatait Jégl Zoltán.

A beszédet követően Mátyás Imre katolikus plébános és Kiss László református lelkész méltatta a pillanat jelentőségét, majd az ima után megáldották a jelképet.

A megszentelt zászlót a város nevében Polics József polgármester és Kupás Tamás Levente alpolgármester, míg a kőbányászok képviseletében Pozsár Sándor üzemvezető vette át.

Az emlékhely – a Borbála-zászló átadásának ünnepségével párhuzamosan – egy kivetítővel gazdagodott, ahol korabeli felvételek által kaphatnak betekintést a komlói bányászhagyományokba az érdeklődők.

A ceremóniát követően a jelenlévők bányászmárkákat helyeztek el az emlékhelynél, majd fáklyás felvonulás indult a „Vájár”- szoborhoz. Itt Nagy Ferenc nyugdíjas bányász, Szent Borbála rövid életútját, vértanúságának történetét elevenítette fel, végül a résztvevők mécsesek gyújtásával emlékeztek a mecseki bányászat hőseire.

A rendezvény szervezésében a Komlói Bányász Nyugdíjas Szakszervezet – Ombke Mecseki Csoportja – Kőka Kő-És Kavicsbányászati Kft. – Komlói Vállalkozók Klubja Egyesület – Komlói Német Klub Közhasznú Egyesület vett részt.

Forrás: komlo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 67 397 022 megtekintés

Videó: 41 150 362 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6049826

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh