Különdíjban részesült a III. Savaria Filmszemlén a Baranya Televízió Privatizáció című dokumentumfilmje. A díjátadó ünnepség az Agora-Savaria Filmszínházban zajlott.

Április 13-15 között tartották a harmadik filmszemlét Szombathelyen, ahol egyedülálló módon két komlói siker is született.

Farkas Péter és Keresztúri Ferenc: Négyek földjén

Baranya Televízió: Privatizáció

A Baranya Televízió műhelymunkáját és a hasonló kis közösségek alkotó tevékenységét dr. Kollarik Tamás a NMHH Médiatanácsa tagja kiemelkedőnek tartja és az elmúlt időknek megfelelően anyagilag is támogatja ezen filmalkotások létrejöttét.

A szakmai zsűri (András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező és Halmy György filmrendező) a kategóriák első három helyezettjét jutalmazta, de kiosztásra került számtalan különdíj is.

Összesen 141 pályamű (34 dokumentumfilm, 27 filmetűd, 61 kisjátékfilm, 19 Szent Márton kategória) érkezett be a III. Savaria Filmszemlére.

A 141 benevezett alkotásból 50 került levetítésre, 5 vetítési blokkban, mintegy 25 órányi hosszúságban. A filmeket a szakmai zsűri választotta ki.

A vetítések már szerdán 14.00 órakor elkezdődtek, délután ötkor pedig hivatalosan is elstartolt a 2016-os szombathelyi filmszemle. A megnyitón beszédet mondott Puskás Tivadar polgármester, András Ferenc Kossuth és Balázs Béla-díjas filmrendező, a zsűri tagja, valamint Lovass Tibor szervező, a Szombathelyi Médiaközpont ügyvezetője.

A fesztivál egyik különdíját dokumentumfilm kategóriában Karagity István és Figura Dávid, a Baranya Televízió két munkatársa vette át. A filmet Magyar Ferenc rendezte. Koltay Gábor, Balázs Béla-díjas filmrendező, az István a király és a Honfoglalás című filmek rendezője kiemelte, hogy a Privatizáció nagyon bátor film, még sok ilyenre lenne szükség. A filmet a Duna World Televízió május 14-én, 16.20-kor vetíti.

Ízelítő a filmből: Kattintson ide...

Forrás, fotók: Szombathelyi Médiaközpont