Rendhagyó emlékfalat avattak fel a pécsi Ágoston téren a − tíz éve e napon felállított − Szén - és Uránbányászati Emlékmű hagyományos koszorúzási ünnepsége keretében. A városnapi bányász megemlékezésén átadott hét márványtábla a pécsi bányászat egykori aknái előtt tiszteleg, gazdag információkkal is szolgálva róluk.

A − fennállásának tizenöt éves jubileumára e létesítmény megvalósításával is emlékező − Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány kezdeményezése az országban egyedülálló.

„A kőszén- és uránbányászathoz kapcsolódó építmények látványa másfél évszázadon át hozzátartozott Pécs és környéke képéhez, mára azonban ezek a létesítmények jórészt eltűntek. Ezért különösen fontos, hogy emlékük megmaradjon és azok is megismerhessék a város múltjának ezt a szeletét, akik soha nem szálltak le a föld alá” – hangzott el az Ágoston téri bányász emlékhely legújabb különlegességének átadásán, a városnapon.

A pécsi bányaipar hagyományainak elhivatott őrzője, a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány két évvel ezelőtt kezdte el az épített örökséget ilyen formában megőrző kompozíció felállításának munkáit. „Az aknatornyok voltak a bányászat legjellegzetesebb épületei, amelyeket nem csak a szakmabeliek, hanem minden városlakó látott és ismert. Ezért esett a választásunk ezekre a szimbolikus építményekre és a hozzájuk tartozó aknákra” – mondta el Sallay Árpád, az Alapítvány elnöke.

Közel egy éves kutatómunka előzte meg az emléktáblák elkészítését. Az ezekben az aknákban egykor még dolgozó vezető beosztású bányamérnökök – néhányan már 80 év fölött – emlékezete, a bányák történeteit megírt szakirodalom adatai, régi fényképek felkutatásai voltak az aprólékos kutatómunka forrásai. Az emlékfalra 53 akna adatai kerültek fel, közülük 40 a kőszén-, 13 pedig az uránbányászatot szolgálta. A táblákon − egyebek mellett − szerepelnek az egyes aknák mélységei is. A számok a laikusok számára megdöbbentőek lehetnek, hiszen míg néhány akna alig 40-50 m-re hatolt a föld alá, az uránbányában egy kilométerrel a felszín alatt is dolgoztak.

Az emlékművet felavató ünnepélyen Hoppál Péter kulturális államtitkár arról beszélt, hogy a mai aktív generáció fontos feladata, hogy Pécs ne csak emlékezzen, büszke is legyen a bányászati kultúra azon értékeire, amelyet elődeink évszázadokon keresztül végzett fáradtságos munkával teremtettek meg. Hangsúlyozta, a bányamanó mozgalom és a bányász toronyzene mellett ez az emlékmű a harmadik olyan országos jelentőségű érték, amelyre méltán lehetnek büszkék a város és lakói.

A Pécs városát képviselő Páva Zsolt polgármester beszédében a városnapi kettős ünnep kapcsán párhuzamot vont Pécs két fontos értéke: az egyetem alapításának e napra eső évfordulója és a szintén ekkor ünnepelt bányászkodás között. Megjegyezte, hogy különböző módon, de mindkét évszázados hagyomány a pécsi identitás szerves része. Ezért fontos, hogy a bányásznap akkor is ünnep legyen minden pécsi számára, ha bányák már nem is működnek, hiszen ez a múltunk, az azonosságunk egyik alapeleme.

Az Alapítvány kurátora, Pálfy Attila gyémántokleveles bányamérnök megemlékezett az Alapítvány létrejöttének 15. és az Ágoston téri bányászemlékmű felállításának 10. évfordulójáról. Hangsúlyozta, a múlt emlékeinek közkinccsé tétele, a szaporodó hagyományőrző egyesületek munkája és a város -,irányítóinak, vállalkozásainak és polgárainak tevékeny támogatása, segítsége nélkülözhetetlen a város bányászati múltjának megismeréséhez.

Az emlékmű 5,5 millió forintos költségét az Alapítvány és az őt támogató cégek, valamint pécsi magánszemélyek mellett a város és az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosította.

Az ünnepség résztvevői emlékül kapták „A tizenöt éves Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány rövid története” című, dokumentumokkal és színes képekkel illusztrált, igényes megjelenésű kiadványt.

Az Alapítványról: A Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány 2001-ben jött létre azzal a céllal, hogy megóvja ás ápolja a mecseki szén- és uránbányászat épített és szellemi örökségét. Tagjai valamennyien az egykori bányaüzemek vezető szakemberei közül kerültek ki, akik elkötelezettek a város képét generációkon át meghatározó bányász-szakma értékeinek megóvása és átörökítése mellett. Az Alapítvány tevékenységének nyomaival Pécsett és a környező egykori bányásztelepüléseken is találkozhatunk. Tizenöt év alatt összesen 77 emléktáblát és emlékkövet helyeztek el a bányászmúlt helyszínein, és 10 éve, a 2006-os városnapon pedig átadták a pécsi Ágoston téren a Központi Szén- és Uránbányászati Emlékművet. Nekik köszönhető a világszinten is egyedülálló bányász harangjáték, amely 13 mecseki (ebből 7 pécsi) toronyból csendül fel naponta többször. Munkásságuk kiterjed kiadványok készítésére és az egykori bányászok emlékeinek dokumentálására is.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 760 004 megtekintés

Videó: 48 957 134 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032742

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh