„5. Uránvárosi Sport- és Egészségnap – I. Nemzetiségi Piknik” – ezzel a címmel szervez nagyszabású eseményt e hét szombatra a Pécsi Életmód Egyesület és a helyi nemzetiségi tanács. A szóban forgó városrészben a streetball kupától az egészségfutásig, a gyermekprogramoktól az alkotói piacig, a koncerttől az utcabálon át a tűzijátékig számos érdekes elfoglaltság közül válogathatnak az érdeklődők. Ráadásul a sportprogramokra jelentkezők nemes célt támogatnak: a nevezési díjakból befolyó összeget a PTE Gyermekgyógyászati Klinika Onkohematológiai Osztályához kerül.

-Már az évekkel ezelőtti alapításunkkor az összetartozás, az önzetlen, a valóban közhasznú munkát képviselő emberek közösségként határoztuk meg magunkat – meséli Varga Zsanett, a főszervező Pécsi Életmód Egyesület képviselője. – Szervezetünk a „jót adni, s jól érezni magunkat” mottó jegyében tevékenykedik azzal a céllal, hogy a rohanó, stresszel teli világban egy kis odafigyeléssel és útmutatással elősegítsük a Pécsett élők egészséges, tudatos és boldog jövőjét. Ahogy a korábbi programjaink, úgy a mostani is ezt a célt szolgálja.

A szeptember 17-én (szombaton) 9.00-től egészen 22.00 óráig tartó 5. Uránvárosi Sport- és Egészségnap – I. Nemzetiségi Piknik valódi eseménykavalkádnak ígérkezik, melyben valamennyi korosztály megtalálhatja a kedvére valót. A részletes program az eletmodpecs.hu honlapon érhető el, de az egyik elemre Varga Zsanett külön is felhívja a figyelmet: 10.00 órakor rajtol el az Egészségfutás, amellyel a szervezők a megelőzés, az egészségügyi szűréseken való részvétel, valamint az egészséges életmód fontosságára hívják fel a figyelmet. A nevezőknek 3 km-es távot kell teljesíteniük, a 17 emeletes előtti tér/Ércbányász tér – Szilárd Leó park – Bánki D. u. – Esztergár L. u. – Páfrány u. – Veress E. u. – Ércbányász tér útvonalon. Ugyan az előzetes regisztráció már csütörtökön lezárul (az első 400 online nevezőnek ajándék póló a jutalma!), a futásra a helyszínen is lehet jelentkezni, ráadásul a célba érkezők tombolajegyeket kapnak, melyek akár értékes nyereményekhez juttathatják őket.

Az egésznapos esemény fővédnöki tisztét dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár vállalta, a védnökei pedig: Kövesi Mária, Tihanyvári Dóra, Decsi István, Hári József – valamennyien pécsi önkormányzati képviselők –, valamint dr. Ottóffy Gábor, a PTE Gyermekgyógyászati Klinika Onkohematológiai Osztályát vezető főorvos. Utóbbi személyét e sorban az teszi különösen indokolttá, hogy a szervezők bejelentették: a sportprogramok nevezési díjaiból befolyó összeget az említett kórházi osztály háttérszervezetének, az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítványnak adományozzák.

– Előre is köszönjük a nemes felajánlást, sokat segíthet ez nekünk – mondja a főorvos, aki egyben az Eurakvilo kuratóriumi elnöke is. – Például abban, hogy élményterápiás, a lelki rehabilitációt segítő családi, közösségi programokat bonyolítsunk le gyógyuló, illetve gyógyult daganatos vagy leukémiás gyermekek és azok családtagjai részére; hogy minél jobban működjön a mobil hospice csapatunk, amely átkarolja a betegeket és családjaikat; hogy támogathassuk az onkohematológiai osztályon dolgozók szakmai fejlődését és mentális egészségének megőrzését, valamint hogy gyógyászati gépeket, berendezéseket, a betegeink érdekében újabb játékokat szerezzünk be, az osztályon pedig újabb átalakításokat is megvalósíthassunk.

Háttérinformáció: A fejlett társadalmakban több gyermek hal meg rákban, mint bármely más betegségben. Hazánkban ma évente 250-300 újonnan diagnosztizált gyermek küzd ezzel a kórral. A háromnegyedük meggyógyítható – ám ahhoz forrásokra is szükség van. Az egész Dél-Dunántúlról (Tolna, Somogy, Baranya) és Zala megyéből is a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinika Onkohematológiai Osztályára kerülnek a daganatos, leukémiás és hasonló betegségekkel küzdő gyermekek. Ez a központ a hét magyarországi gyermekonkológiai centrum egyike, ahol évente 30-40 újonnan diagnosztizált rosszindulatú daganatos, illetve leukémiás gyermeket kezelnek. Az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítványt 2011-ben a szóbanforgó osztály munkájának segítésére hozták létre.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 082 910 megtekintés

Videó: 48 313 347 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922591

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh