A kétszeres Grammy-díjas San Franciscó-i Chanticleer énekegyüttes ad koncertet január 31-én a pécsi Kodály Központban - közölte az esemény szervezését bonyolító Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. az MTI-vel.

Az amerikai kórus ötszáz év szerelmes témájú műveiből nyújt sokszínű válogatást a reneszánsztól a jazzen és a populáris műfajokon át a legkiválóbb kortárs kompozíciókig - írták közleményükben. Mint kiemelték, a műsorban az ószövetségi Énekek éneke verseire íródott itáliai és spanyol madrigálok, majd Pierre de Ronsard verseire készült 16. századi francia sanzonok hangzanak el.

Az énekegyüttes a mostani turnén mutatja be Jaakko Mäntyjärvi kortárs finn zeneszerző művét, amelyet a tragikus sorsú svéd költőnő, Edith Södergran emlékének szentelt, és amelyet kifejezetten a kórus számára komponált. A Chanticleer két híres amerikai komponista, a múlt századi Stephen Foster, és a népszerű fiatal szerző, Eric Whitacre szerzeményeiből is válogat az esten - tették hozzá.

A műsor második felében három orosz romantikus szerző, Glinka, Rahmanyinov és Tanyejev egy-egy darabja hangzik el. A program zárásaként szerelmes dalok Francis Poulenc-től George Gershwinig, majd különböző népszerű feldolgozások szerepelnek Edith Piaftól Freddy Mercury-ig.

A Chanticleer együttes 1981-ben alakult, azóta több mint egymillió albumot adott el és két Grammy-díjat is elnyert. Zenei vezetőjük a Bostoni Opera volt művészeti vezetője, William Fred Scott. A zenekar nevét Geoffrey Chaucer Canterbury mesék című művének egyik főhőséről, a Chanticleer nevű, tisztán éneklő kakasról kapta. "Az elnevezés hűen tükrözi énekstílusukat, amelyet már-már mesébe illő tisztaság és pontosság jellemez" - áll a közleményben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 089 970 megtekintés

Videó: 48 319 402 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923437

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh