Kétszeresen is megéri hiányszakmát tanulni Komlón. A diákokat ugyanis – legyenek tizenévesek vagy felnőttképzésben részt vevők – számos munkalehetőség várja helyben. Emellett akár havi tízezer forint ösztöndíjat is kaphatnak a várostól tanulmányaik idejére.

Komlón is jellemző az egész országot sújtó probléma: a munkanélküliség és a munkaerőhiány párhuzamos jelenléte. Az önkormányzat ezért még tavaly egy újabb eszközt vetett be a probléma kezelésére: ösztöndíjat kínál azoknak a diákoknak, akik itt tanulnak hiányszakmát.

„Motivációt és megtartó erőt szeretnénk nyújtani a diákoknak. Az ösztöndíj megkönnyíti az iskola elvégzését és ad egy kis plusz lökést ahhoz, hogy a helyi hiányszakmákat válasszák – mutatott rá Polics József polgármester. „Azzal, hogy a fiatalok és az állástalan felnőttek Komlón is keresett szakmát tanulnak, esély nyílik arra, hogy itt találjanak állást és itt építsék fel a jövőjüket. Ez pedig mindannyiunk közös érdeke” – tette hozzá.

A támogatást a Pécsi Szakképzési Centrum komlói szakiskolájában, közismertebb nevén az egykori 501-esben tanulók vehetik igénybe – méghozzá automatikusan! A kiválasztott, hiányszakmának minősülő szakokra beiratkozó diákok már az első félévben havi 10 ezer forintos ösztöndíjat kapnak, ami a következő félévtől a teljesítményük függvényében változik. A háromezres minimumösszeg 2,51-es, a maximum, vagyis a havi tízezer forint pedig 4,51-es tanulmányi átlag felett jár. Egyetlen feltételt kell teljesíteni: az adott félévben nem lehet igazolatlan hiányzás. Szerencsére az eddigi tapasztalatok alapján ez nem is jellemző. A tavaszi félévben ezeken a szakokon 19 fő tanul, közülük 18-an kapnak ösztöndíjat.

A támogatott hiányszakmák jelenleg az ipari gépész, a női szabó, a vájár és az asztalos. Ezeken első szakmájukat szerző fiatalok és felnőttképzésben részt vevők egyaránt tanulnak. Az asztalos és a női szabó szakokat ráadásul egészen biztosan felnőtteknek is elindítja ősztől újra az iskola. Augusztus 30-ig lesz lehetőség ezekre jelentkezni a szakiskola igazgatójánál.

Az önkormányzat is elkötelezett az ösztöndíjprogram továbbvitelére. Ezért az ősszel beiratkozók is számíthatnak a többletpénzre.

Forrás: Komló Város Önkormányzat