Első alkalommal mutatják be Lengyelországban önálló kiállításon a nagy hagyományú magyar Zsolnay-kerámiát, a tárlat szerda este nyílik Krakkóban a lengyelországi magyar évad keretében.

A közép-európai kultúra kutatásával és népszerűsítésével foglalkozó krakkói Nemzetközi Kulturális Központ (MCK) és a pécsi Janus Pannonius Múzeum szervezésében nyíló tárlaton több mint 100 tárgyat, köztük díszkerámiák mellett tervrajzokat és építészeti díszítményeket tekinthetnek meg a látogatók. A tárlat összeállítói a közép-lengyelországi Plockban működő, jelentős szecessziós gyűjteménnyel rendelkező Mazóviai Múzeumból kölcsönzött műtárgyakat is felhasználtak.

A kiállított alkotások között a lengyel származású Sikorski Tádé több alkotása is található. A híres építész és kerámiaművész a gyáralapító Zsolnay Miklós unokáját, Júliát vette feleségül 1883-ban és a Zsolnay-gyár művészeti vezetője lett.

Az MCK honlapján megjelent tanulmány kiemeli: a Zsolnay-kerámia sikeréről egyrészt "a budapesti és a bécsi műveltségű tervezők választékos műtárgyai", másrészt az újító technológiák döntöttek, köztük a szecessziós épületek homlokzatait díszítő, a pompás tetőburkolatokat alakító pirogránit, valamint a kerámia különleges színű felületeit adó eozintechnika.

A Zsolnay család által gyártott műtárgyak "a szecessziós iparművészet és építészet legfontosabb példái közé tartoznak nemcsak Magyarországon, hanem európai és világviszonylatban is" - áll a tanulmányban, mely az amerikai szecessziós üvegművészet legendája, Louis Comfort Tiffany, valamint a francia Clement Massier kerámiaalkotásaihoz hasonlítja a Zsolnay-műveket. A július 2-áig megtekinthető, a Zsolnay - A magyar szecesszió című kiállítás mellett a krakkói, valamint a pécsi főpolgármester vállalt tiszteletbeli védnökséget.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 806 693 megtekintés

Videó: 47 969 798 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887685

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh