A Pécsi Műhely neoavantgárd képzőművészeti csoport 1968 és 1980 közötti időszakáról, korabeli műveket és archív anyagokat is felvonultató kiállítás nyílik pénteken a baranyai megyeszékhelyen, a Zsolnay Kulturális Negyed m21 galériájában.

A szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) MTI-nek eljuttatott tájékoztatója felidézte, hogy a csoport a magyarországi konstruktivista és avantgárd hagyományok megújításán, új vizuális nyelv és kultúra megalapozásán munkálkodott.

A Pécsi Műhely a hatvanas évek végén alakult Lantos Ferenc festőművész és művészetpedagógus tanítványaiból; 1970-től Ficzek Ferenc (1947-1987), Hopp-Halász Károly (1946), Kismányoky Károly (1943), Pinczehelyi Sándor (1946) és Szíjártó Kálmán (1946) lett a tagja. Közös munkájukban a Bauhaus tevékenységét tekintették példaadónak, valamint figyelemmel kísérték a legfrissebb művészeti irányzatokat, a sokszorosított grafika, a festészet és a fotó mellett a legkülönfélébb műfajokban dolgoztak - olvasható az összefoglalóban.   

Mint írták, a tárlat kronologikus rendben sorakoztatja fel az évtizedben készült jelentős műveket, köztük a geometrikus törekvéseket, tájkísérleteket, konceptuális alkotásokat, a performansz-dokumentációkat és mozgóképeket. A kiállítás egyúttal bemutatja a korabeli archív anyagokat, kiállítási katalógusokat és levelezéseket is.

A tárlat anyagát a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum, a Paksi Képtár mellett jelentős magyar és külföldi magángyűjteményekből válogatták - részletezte a közlemény. Korábban a kiállítás a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban volt látható. Az október végéig Pécsett megtekinthető tárlatnak decembertől a Szombathelyi Képtár ad otthont.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 966 megtekintés

Videó: 47 973 026 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887940

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh