Komló önkormányzata csütörtökön tárgyalta a 2012-es költségvetés tervezetét, amely számos pozitív változást tartalmaz a város tavalyi gazdálkodásához képest.

A büdzsé legfontosabb számadata: a 4,9 milliárd forintos előre jelzett bevétel ellenében 6,3 milliárdos kiadási főösszeg áll. A tervezett költségvetési hiány tehát 1,4 milliárd forint, amely névértéken is négyszázmilliós csökkenést jelent tavalyhoz képest. Ekkora a különbség az új hitelek és a régiek törlesztésére fordított összeg között. Azt követően, hogy az előző esztendőben sikerült megállítani az adósságállomány növekedését és stabilizálni a hitelmennyiséget, idén elkezdődhet annak fokozatos leépítése.

Az idei költségvetés lényegesen stabilabb, kiegyensúlyozottabb, mint a korábbiak, számai a realitások figyelembevételével álltak össze – hangsúlyozta Polics József polgármester. A fejlesztésekre fordítható összeg megközelíti az 1 milliárd forintot, emellett közel kétszázmilliós tartalék is szerepel a büdzsében. Ez váratlan kiadások fedezeteként és szükség esetén fejlesztési forrásként is funkcionálhat majd. Az önkormányzati intézmények bérköltség jelenti majd a legnagyobb tételt a kiadási oldalon, ez közel kétmilliárd forintot tesz ki a járulékokkal együtt.

A polgármester kiemelte, hogy a kormány segítségének nagy szerepe van a költségvetés fenntarthatósága szempontjából. Előreláthatóan 2012-ben is a tavaly elnyert ÖNHIKI-s forráshoz fogható nagyságrendű támogatásra lesz szüksége városunknak a kormányzattól.

Emellett kulcsfontosságú a takarékosság és a felelős gazdálkodás. Az önkormányzat természetesen saját magán kezdte meg a spórolást, s hasonló hozzáállást várt el minden intézményétől. Tavaly példaértékű összefogással és pénzügyi szigorral sikerült a költségvetést tartani, amiért köszönet illet minden érintettet. Ennek az első eredményei már láthatóak, hiszen a 7%-os interkalárét 5%-ra mérsékelhette a város. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzati intézményeknek a teljes bérköltségüknek ennyi százalékát kell saját maguknak, egyéb forrásaikból kigazdálkodniuk.

Hasonlóan kemény munkával az idei év még eredményesebb lehet – tette hozzá Polics József, ami a következő évek kiszámíthatóbb költségvetésének alapját jelentheti.

Forrás: komlo.hu

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4563849

Jelenleg az oldalon

9
Online