Tizenkét produkciót hívnak meg a negyedik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) versenyprogramjába. A seregszemlét idén - rendhagyó módon - május 31. és június 3. között rendezik meg - hangzott el a mecseki városban tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár bejelentette: a korábban a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) offprogramjaként megrendezett fesztivál ettől az évtől önálló rendezvénnyé válik, ezért az előző alkalmakhoz képest idén egy héttel előbb rendezik meg a seregszemlét.   

"A tavalyi alkalom bebizonyította, hogy a KASZT a leghatékonyabb és legerősebb Kárpát-medencei magyar nyelvű amatőr színházi találkozóvá vált" - méltatta a rendezvényt a térség fideszes országgyűlési képviselője, megköszönve egyúttal a szervezők munkáját.   

A politikus kiemelte, hogy a 23 ezres lakosú baranyai városban a tavalyi fesztiválon 2410 nézőt regisztráltak. Utalt arra, hogy a KASZT idén rekordösszegű állami támogatásra számíthat, a pontos összeget később jelentik be.    

A minőségi vidéki kulturális fesztiválok támogatására - külön költségvetési soron - idén 750 millió forint áll rendelkezésre, ami háromszorosa a 2016-os keretnek - emlékeztetett az államtitkár.   

Az idei versenydarabokat mintegy 70 produkcióból választják ki, a versenyprogramba 12 darab kap meghívást - ismertette a részleteket Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője, a KASZT fesztiváligazgatója. A folyamatban lévő válogatásról megjegyezte: Magyarország mellett Romániából is érkezik amatőr színházi társulat Komlóra.   

Pataki András úgy vélekedett, hogy a KASZT versenyprogramjának fele professzionális közegben is megállja a helyét. Az offprogramok között szerepel a The Blues Brothers című musical, mások mellett fellép Varga Miklós, Rudán Joe és Kalapács József.   

A fesztiváligazgató a fesztivál küldetését úgy összegezte: "a KASZT nem ünnepi rendezvény, mert üzenete a hétköznapokra szól, gyakorlati haszna a mindennapokra mutat".   

Polics József (Fidesz-KDNP) polgármester az erős helyi közösségeket, a szervezőket és a nézők fokozott érdeklődését méltatva azt hangsúlyozta: Komlón igény van a minőségi kultúrára.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 803 731 megtekintés

Videó: 47 966 676 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887434

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh