A szociális cirkusz egy keveset hallott, szinte ismeretlen fogalom Magyarországon. Jelentése egyszerűen annyi, hogy a cirkuszi művészetek részvételen alapuló használata eszközként, a társadalmi integráció előmozdítására.

A műfaj alkalmazási területei végtelenül változatosak, erre számos példa van elsősorban Nyugat-Európában, de azon kívül is az öt kontinensen, különböző hátrányos helyzetű célcsoportokkal. Az ezzel foglalkozó szervezetek folyamatosan szaporodnak az utóbbi években, míg a régebbiek mára több évtizedes tudást halmoztak fel és eredményeik önmagukét beszélnek.

A téma szakemberei jellemzően vagy olyan zsonglőrök, akrobaták, bohócok és kötéltáncosok, akik ráéreztek a cirkusz világának integráló, fejlesztő és megtartó hatására, mind az egyén, mind a közösség szintjén; vagy olyan szociális szakemberek, akik innovatív módszereket keresve, a cirkuszban találták meg az eszközt a kívánt változásoknak az előmozdítására.  Ez a két tudás, a cirkuszművészé és a szociális szakemberé, a szociális cirkusz fejlődése során összeforrt és mára létrehozta a gerincét ennek fiatal és folyamatosan bővülő diszciplínának.

Június 23-29-ig egy 12 országot összefogó nemzetközi szociális cirkuszi tábor kerül megrendezésre a Sikondai Gyermektáborban. A projekt célja, hogy fiatal trénereket képezzen, akik cirkuszi eszközök segítségével tudnak fejleszteni másokat csoportban vagy egyénileg. A szociális cirkuszról bővebben: szocialis cirkusz

A tréning része egy előadás június 28-án 11.00 órától a táborban, amelyre jönnek a komlói lakásotthonokból, valamint pécsi tanodákból is fiatalok. Rajtuk kívül a táborhelyen tartózkodó csoportok lesznek a közönség (összesen körülbelül 100-120 fő). Az előadást két workshop követi, amelyet a tréningen résztvevő külföldiek tartanak majd a nézőknek.

Forrás: Kajos Rebeka Dóra, Magyar Zsonglőr Egyesület projektkoordinátora

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 806 965 megtekintés

Videó: 47 970 118 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887706

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh