Önállóan forgalomképes blokklánc-alapú kriptovalutát hozott létre a víz világpiaci kereskedelmére alapozva a pécsi Futuraqua Ásványvíztermelő és Vagyonkezelő Nyrt. - közölte a cég szerdán az MTI-vel.

A watereum (wrm) elnevezésű kriptovalutából 10 milliárd digitális utalványt (token) generáltak - írta a 2011-ben alapított, 107 millió forint jegyzett tőkéjű, szinte teljes egészében magyar tulajdonú, mintegy 1500 - többnyire kisbefektető - részvényessel rendelkező társaság. A cég az önállóan forgalomképes token különlegességének nevezi, hogy az vagyoni értékű jogot tartalmaz. Egy egységnyi watereum felhasználásával egy liter ivóvíz vásárolható a Futuraqua Nyrt.-től. A társaság távlati célja a most létrehozott blokklánc-alapú vízkitermelési kvóták közösségi értékesítésének lehetővé tétele a token-értékesítéssel - áll a közleményben.    

A digitális utalványokat többlépcsős értékesítési rendszerben kínálják majd eladásra, azokat hagyományos fizetőeszközökért cserébe lehet megvásárolni. Elsőként befektetőik és részvényeseik számára lesz hozzáférhető, majd a külső befektetőknek ajánlják ki a tokeneket. A digitális utalványok áráról még nem döntött a Futuraqua igazgatósága  - mondta el Fodor István, a társaság elnöke az MTI érdeklődésére. Hozzátette: a kibocsátott 10 milliárd darab token ivóvíz-fedezete a Futuraqua által idén 70 millió forintért megvásárolt Szekszárdon található vízbázis lesz. A közlemény szerint a vízműtelepen hét vízkút található, ezek közül kettő mélyfúrású kút, összesített vízhozamuk 2850 liter percenként.

"Az elvégzett vízvizsgálatok és hatósági szakvélemények alapján (.) a kút vize szigorú feltételek mellett ugyan, de akár ásványvízzé is minősíthető" - közölték. A két mélyfúrású kút termelési volumene a cég szerint alkalmas arra, hogy 4-6 éven belül a teljes kibocsátott watereum-mennyiség tulajdonosai ivóvízhez jussanak. Fodor István ennek részleteiről azt mondta: társaságuk az ivóvizet - más nyersanyagokhoz hasonlóan - elsősorban befektetési céllal értékesíti, ugyanakkor lehetőséget biztosítanak a vízmennyiség átvételére. "Az ivóvízbe fektetni kívánók számára lehet pénzügyi alternatíva a digitális utalvány" - fogalmazott.   

Fodor István az MTI kérdésére beszámolt arról, hogy a Futuraqua 2016-ban 8 milliós, tavaly 1 millió forintos árbevételt ért el, a cég működése az elmúlt két esztendőben veszteséges volt. A társaság elnökének várakozásai szerint a kriptovaluta létrehozásával idén már nyereséges lehet a társaság. A teljes token-mennyiségnek csak egy részét tervezi értékesíteni a FuturAqua Nyrt 2018-ban, amiből legalább 20-30 millió forintos árbevételt és  nyereséges éves gazdálkodást remél a vállalat - közölte.    

A blokklánc-technológia (blockchain technology) egy módszer, amelynek alkalmazásával lehetővé válik különböző értékek és adatok egyszerű cseréje. E technológia segítségével létre lehet hozni digitális fizetőeszközt, így a bitcoin és más kriptodevizák mögött is ez a módszer áll, ám a blokklánc lehetőséget teremt például közvetítők nélküli fizetésekre és átutalásokra is. Pénzmozgatás esetén a tranzakciók történetét egymástól független és egyenrangú számítógépek tartják nyilván és bővítik tovább, és ezekhez bárki csatlakozhat.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 806 868 megtekintés

Videó: 47 970 014 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887697

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh