Már az ókori olimpiákon is voltak nézők szurkolók. Kicsit utána jártunk a huligánok által okozott károknak, tragédiáknak. Végül egy vérbeli szurkoló is nyilatkozott nekünk.

Az ultramozgalom eredete máig vitatott. Európában a legelső szervezett szurkolói csoport 1950-ben alakult Torcida néven Split városában, amit a Hajduk Split nevezetű helyi csapat szurkolói alapítottak. Olaszországban, az 1960-as évek elején bukkant fel, amikor az egyesületek jelentősen leszállították a stadionok bizonyos szektoraiba szóló belépőjegyek árát. Maga az ultra szó latin eredetű, jelentése „ami túl van”. A '90-es évek óta az ultra, az Angliában kifejlődött casual és huliganizmus köré gyakorlatilag teljes szubkultúra fejlődött. Gyakori, hogy a „szomszédvárak” ultrái gyűlölik egymást. A leghíresebb szembenállás egyértelműen a Fradi – Újpest, vagy épp a Pécs-Komló.

1985. május 29 Heysel-stadion (Belgium, Brüsszel) Liverpool-Juventus BEK döntő. Platini góljával 1:0 arányban nyer a Juve. De a mérkőzés nem erről emlékezetes sajnos. 39 halott, több mint 600 sérült. Az UEFA hivatalosan az angol szurkolókat tette felelőssé a balhéért, s az angol csapatokat 5 évre kitiltották a nemzetközi kupákból. A Heyselben a tragédia után nem rendeztek több futballmeccset. Közel egy évtizeden át csak atlétikaversenyek voltak, 1995-ben lebontották a létesítményt. Helyén 1996-ban nyílt meg a Baldwin király-stadion.

Paolo Rossi, a Juventus akkor 28 éves csatára beszélt. „Ha tudtuk volna, valóban mi történt, nem lett volna önfeledt ünneplés a meccs után.”

Bruce Grobbelaar, a Liverpool akkor kapusa a lefújás után a Juventus edzőjéhez ment, és azt mondta neki: „Sajnálom, ami ma történt, sajnos a mi hibánk. A trófea legyen emlékmű a halottak tiszteletére.”

1989. április 15-én több ezer sportrajongó érkezett az angliai Sheffield városába a Hillsborough-pályára. A Liverpool FC játszott a Nottingham Forest-tel.

Amikor a meccs elkezdődött még számos Liverpool-szurkoló igyekezett bejutni a pályára. A rendőrség megnyitotta a kapukat és a szurkolók beözönlöttek az alagúton át a lelátók felé. Ám a lelátók ekkor már zsúfolásig tele voltak. Ahogy az újabb szurkolók benyomultak az előttük állókat nekinyomták az előttük magasodó vasrácsnak, amit azért zártak be, hogy a szurkolók ne fussanak be a pályára. Hat perccel a kezdést követően a bíró félbeszakította a mérkőzést, de a kapukat már későn nyitották ki. A halottak száma 96 volt. A sebesültek száma 200 fölött volt. Igazán jelentős intézkedések csak ezek után történtek.

A tragédia helyszínén egy emléktábla áll a következő szöveggel:

Emlékére annak a 96 férfinek, nőnek és gyermekeknek, akik tragikusan meghaltak, számtalan ember élete örökre megváltozott. F.A. Kupa elődöntőjében. Liverpool-Nottingham Forest. Április 15, 1985 „Sosem mész egyedül”. Angolul: In memory of the 96 men, women and children who tragically died and the countless people whoes lives were changed forever. F.A. Cup semi-final. Liverpool-Nottingham Forest. 15th april 1985

„You ’il never walk alone.”

Angliában már lebontották a kerítéseket, hihetetlen változásokon mentek át. A szurkolók megtanulták, hogy a stadionokban sportszerűen kell szurkolniuk, különben mehetnek a „hűvösre”. Kelet Európában továbbra is vannak olyan szurkolói csoportok, melyeknek tagjai felfegyverkezve járnak mérkőzésekre. Mi magyarok ilyen szempontból biztonságban érezhetjük magunkat. Sokáig úgy véltem, hogy kontinens viadalokon, mundialokon már nem történhet ilyen. Majd eljött a Lengyel-Ukrán EB. Tartottam tőle, hogy szurkolói botrányokkal lesz tarkítva. Sajnos így is lett. Még le sem ment az első csoportkör és a hírhedt ukrán, orosz, lengyel drukkerek már hallattak magukról.

A cikkemhez próbáltam „előásni” egy vérbeli drukkert. Nem volt egyszerű. De végül sikerült. Kérte, hogy neve ne kerüljön nyilvánosságra, ezért nevezzük Mr. X-nek.

KM: Mikor kezdtél szurkolni?

MRX: Igazából visszavezethetőleg 8 éve. De 3 éve tartozok komoly kemény szurkolói csoportba.

KM: Szurkolók huligánok, vagy ultrák vagytok?

MRX: Van a szurkoló, aki oldalt ül és nézi, ugyanúgy eljár meccsre, és eljár minden hová, és van az ultra, aki a kapu mögött áll. Esik az eső, fúj a szél, ugyanúgy végig szurkolja. Van a huligán, aki szintén ott van velünk, de ők már simán szembe szállnak a törvénnyel. Ezekből kevés van. Magyarországon 5-6 csapatnak mondhatni, hogy van: Diósgyőr, Újpest, Ferencváros, Zalaegerszeg, Győr. Ők azért elég kemények, meg ugye most a Pécs is elég felkapott, és elég kemények lettek. Simán kimentek Fehérvárra és összebalhéztak velük. Visszatérve, hogy huligán, ilyet tudok felhozni példaképpen, amit láttam: álltam a kapu mögött és jött le egy srác, a pólójára rá volt írva hogy huligán, oda ment hozzá egy srác és letépte róla, azzal a szöveggel, hogy: „nem vagy méltó, hogy ezt viseld”. Vannak azért ilyen dolgok. Hiába szurkol annak a csapatnak, azt ki kell érdemelni, hogy ezt a nevet viselhesd.

KM: Szerinted ki az igazi szurkoló?

MRX: Bárki lehet, kortól, nemtől függetlenül, a 10 éves kisgyerek, aki anyuval, vagy apucival jár meccsre, nem csak az, aki balhézni jár ki.

KM: Miről szól ez az életmód?

MRX: Sok ember feláldozza a családi dolgokat. Tudok olyan 40 évest mondani, aki inkább azt választotta, hogy szurkol. Több embert ismerek, akiknek ebből van vitája. De hát igazából nem érdekli, ezt szereti csinálni. Megiszik pár sört a haverokkal, ki megy meccsre, szurkol és lesz ami lesz utána esetleg.

KM: Szurkolóként mi a filozófiád?

MRX: Én ultrának vallanám magam. Kimegyek, végig szurkolom és elmegyek haza. Nem mondanám magam huligánnak. Sima egyszerű ultra. Kimegyek, szurkolok, elvagyok. Szeretem, jó is. Jó elmenni idegenbe is. Jó látni, hogy figyelnek minket, lehet látni, hogy felnéznek ránk, vagy esetleg félnek.

KM: Mi az álmod, mint szurkoló?

MRX: Egy EB-re kimenni, szurkolni egy magyar csapatnak. Szerintem minden szurkoló álma ez. Szurkolni a válogatottnak. vagy akár ha a saját klubcsapatomat nézem, elmenni külföldre, és ott megmutatni, hogy kemények vagyunk azért. Mondjuk ez nekünk a kézilabda csapattal megadatott.

KM: Példaképed a szurkolók közt van?

MRX: Nagyon nincsen, inkább csoportok vannak. Van amelyik szimpatikus, van amelyik nem. Nálunk is van egy olyan csoport, amelyik csak a huliganizmusnak él. Törnek, zúznak. Amikor egy norvég csapattal játszottunk, volt náluk ez-az amaz. Visszafelé fosztogattak. Ez azért nem szimpatikus. Viszont van olyan brigád, ami egyenesebb.

KM: Az egyik internetes videó megosztó portálon láthattunk felvételeket titkos bunyókról. Voltál már ilyenen?

MRX: Ez egy ilyen lebeszélt dolog. Ustawkának nevezik Eddig a szláv országokban volt elterjedtebb. Voltam, de még nem vettem benne részt. Ez korrektebb, nem arról szól, hogy a stadionban, vagy a környékén. Hanem egy előre leszervezett dolog, hogy X helyen (általában a város szélén) és időben ennyi ember találkozik. Esetleg még az is, hogy hány év körüliek. Ezek 2-3 percig tart. Tovább nem. Meg van beszélve, hogy a földön fekvőt nem ütik, nem bántják. Semmi eszköz nincsen, szóval csak pusztakézzel, ököllel.

KM: Európa szerte hírhedtek a Millvall szurkolók, több csapat is riválisként tekint rájuk. Azt mondják róluk, hogy ők a legagresszívebbek.

MRX: Ők angolok, tehát, igen ők komolyak. Nekik van törzshelyük, ott több klub csapat is fel van sorolva, hogy, kik azok akiket tisztelnek, és kik azok akiket gyűlölnek. A tiszteltek közt van egy magyar csapat is, mert ők kiálltak ellenük. De azért az angol csapatok többsége kemény. Igazából Angliából indul ez az egész.

KM: Gyűlt már meg a bajod a törvénnyel?

MRX: Volt részem tömegoszlatásban, meg egyéb. Persze az embernek elszáll az agya, de annyi, hogy igazoltatás meg ilyenek. Komolyabb dolog nem, mindig megúsztam.

KM: Ha most beléd kötne egy rivális szurkoló, mit tennél?

MRX: Erre tudok felhozni példát: A minap sétálgattam trikóba és a csapat címere eléggé jól látható helyen (megmutatja, hogy a vállára van tetoválva a címer-a szerk.) nézett meg egyéb, de a belekötéshez kell alkohol is. De ha igazából, ha 1-1-be van, kiállok, esetleg felvetném, hogy valami ereklyéért küzdjünk meg.

KM: Köszönöm, hogy rendelkezésünkre álltál!

MRX: Én köszönöm.

FIGYELEM: A KÉPEKEN LÁTHATÓ ÚR, NEM FUTBALLSZURKOLÓ, CSAK A FOTÓZÁS KEDVÉRT LÁTOGATOTT KI A LELÁTÓRA.

Felhasznált anyagok forrása: sportgéza.hu, wikipedia

Forrás: miki

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 369 megtekintés

Videó: 47 974 883 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888101

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh