Az egy éve Dombóváron lakó Czukor Zoltán többszörös válogatott versenygyaloglóval beszélgetett szilveszter után Teibert Csaba, a Dombóvári Szuperinfó kiadója. A sportemberből szinte dőlt a szó. Az egy éve Dombóváron lakó Czukor Zoltán többszörös válogatott versenygyaloglóval beszélgetett szilveszter után Teibert Csaba, a Dombóvári Szuperinfó kiadója. A sportemberből szinte dőlt a szó.

Idén töltöd be az ötvenet, és mégis aktívan sportolsz. Mire készülsz mostanában?

Újabb olimpiai kvalifikációra készülök. A londoni lenne a negyedik, ha összejön. Későn érő típus vagyok. Ez részben talán betudható annak, hogy a 80-as, 90-es években kifacsarta a sportolókat a magyar atlétikai vezetés a kvalifikációs versenyek során, és sokszor ezért nem igazán szerepeltek megfelelően a nagy világversenyeken.

Elégedett vagy az eddigi eredményeiddel?

Nem panaszkodhatok, közel hatvanszor voltam válogatott, és bejártam a világot. Bánom viszont, hogy nem tudtam azt a teljesítményt hozni, amit szerettem volna, amit úgy gondoltam, hogy bennem megvan. Nem is a helyezés szempontjából. Az eredményeimet nem annyira tehetségből, mint melóból hoztam. No meg jó edzőim voltak, akik mellett szívvel-lélekkel dolgoztam. Így lettem magyar csúcstartó 100 km-en és 50 km-en, pályán és országúton. A jó idő hozza a sok kilométert. Világranglistán 4-5 évig voltam a legjobbak között, a 13-15. helyen. A bűvös legjobb 6-8-ba viszont sohasem tudtam bekerülni. 2003-ban meg már eleve legyintettek, hogy ez a pali öreg. Aztán átkerültem Pécsről Komlóra, ahol a városom segített kijutni az olimpiára.

Hogyan sikerült kijutnod a többi világversenyre? Ki finanszírozta ezeket az utakat?

A kilencvenes évek elejétől szinte minden világversenyen indultam. Ezeket többnyire a szövetség finanszírozta. A 2000-es évek óta magam és szponzoraim támogatják a versenyrészvételeket.

Mennyi időt vesz igénybe egy olimpiai felkészülés?

Az ember folyamatában készül. Az olimpia is „csak” egy megmérettetés. Olyan, mint egy nagy világesemény. Márciusban lesz az első kvalifikációs versenyem, most januárban már elkezdtem felkészülni. Eddig csak a kilométereket gyűjtöttem. 65-70%-ról indulok. Februárban jönnek a speciális edzések iramra és állóképességre. Az igazi művészet felépíteni egy olyan edzéstervet, hogy éppen akkor legyél ott a csúcson, amikor kell. A kvalifikáció márciusban, Szlovákiában egyben magyar bajnokság is lesz.

Az olimpiai táv 50 km-es. Jól hallottam, hogy téged hosszabb versenyek is foglalkoztatnak?

Rögeszmém az extrém hosszú távú gyaloglás. Franciaországban az 1920-as évek óta hagyománya van ennek, ezért járok ide rendszeresen. Itt valahogy szeretik a hosszú távú versenyeket, lásd például a biciklis Tour de France-t. Olyan ez, mint egy olimpia kicsiben. A csúcsverseny, a Párizs-Colmar 460 km-es. A kvalifikációk 24 órásak, és van egy 28 órás verseny is. Ha 24 óra alatt 200 km körül teljesítesz, benne vagy egy szűk keretben, akik indulhatnak. Idén ez június 20-23-án lesz.

Mire kell odafigyelni, hogy az ember teljesíteni tudjon ekkora távokat?

Egy idő után a táplálkozással eltelítődik az ember. De ha nem iszol eleget, nagy a baj. Egyszer egy hatnapos versenyen begyulladt a térdem. Gyulladáscsökkentőt kaptam rá, ami meg nagyon nem használt a gyomromnak. Nem tudtam sem enni, sem inni. Belázasodtam. Előfordult egy másik versenyen, hogy kómába esett az egyik francia távgyalogló.

Hogyan lehet összpontosítani egy egész napon át? Közben nem alszotok?

Kevesen alszanak, pihennek. Nem álmosodsz el, mivel versenyállapotban vagy. Ha fizikálisan, mentálisan topon vagy, nem leszel álmos. A hosszú távokhoz meg kell tanulnod lassan gyalogolni. De ha lassan indulsz el és még lassulsz is, az halál. Feltör a cipő, minél többet vagy a talajon. A fájdalom, hogy tele van a talpad vérhólyaggal, az a legrosszabb. Inkább a fáradtság, mint a fájdalom.

Van titkos recepted? Hogyan készülsz fel? Mi a te saját tempód?

Szeptember végén sikerült legyőznöm az orosz Oszipovot, világ legjobbját. 8-9 km-t vertem rá egy 28 órás versenyen. Augusztus 9-én jön az 50 km az olimpián, előtte meg júniusban ott a Párizs-Colmar. Mindkettőn kell indulnom, mivel 3-4 éve erre készülök. Olimpián „A” szinttel, azaz 4 órán belül gyalogolva biztosan kint van az ember, „B”-vel viszont csak egy magyar lehet kint. Nálam 15-20 évvel fiatalabbakkal kell felvennem a küzdelmet. De ők viszonylag gyenge időket mentek mostanában. Nekem viszont 4 óra 4-6 perc összejöhet, látok magamban annyit. Meg kell döntenem a korosztályos világcsúcsot, ami 4:11, hogy ott lehessek Londonban. Ha összejön, és kijutok, ezt szeretném hozni ott is. A Párizs-Colmaron elsősorban a távot szeretném teljesíteni, és azért jó lenne dobogón végezni. Idénre én kvalifikáltam a legjobban.

Mekkora a sanszod a fiatalok ellen?

Ahogy idősödsz, egyre nehezebb tempót menni. A frekvencia nagy a gyaloglásnál, így nehezebb, mint a futás. No meg futni bárhogyan lehet, míg a gyaloglásnak vannak szabályai. Mivel nincs repülő fázis, a távot nagyobb frekvenciával lehet csak teljesíteni. Ötvenévesen már nem is szoktak gyalogolni az emberek. A kortársaim 8-10 éve abbahagyták a sportot. A mai fiatalok nem edzenek eleget. Nem tudom, mi lehet velük a gond. A nehéz a gyaloglásnál az, hogy időben sokat kell ráfordítani és sok kilométer kell. A szakirodalom azt írja, hogy az a legnehezebb sportág, amelyik folyamatosan a legtovább tart. Ugyanakkora távot közel kétszer annyi idő alatt teljesít az ember, mint egy futó.

Hogyan kerültél közel a sportághoz?

Az általános iskolás tesitanárom szerettette meg vele az atlétikát Komlón. Megmutatta nekem, hogy milyen a gyaloglás, és viszonylag jól ment. A 70-es években még volt iskolai sportélet. Ma már nem akarnak mozogni a gyerekek. Már gyerekként 50 km-eket tettem meg. Ne foglalkozz a gyaloglással, mert nem lesz kíváncsi rád senki! - mondták többen. Érdekes, hogy Berlinben nemrég több mint 100 ezren szurkoltak a világbajnokságon.

Milyen szabálytalanságokat követhet el a versenygyalogló?

Kétféle szabálytalanság lehetséges. Az egyik, hogy nincs nyújtva a lábad a talajfogás pillanatában, a másik, hogy a levegőben vagy. Repülő fázis szinte mindenkinél van, mivel gyorsan gyalogolsz. Nagy előnyhöz nem jutsz így, hiszen minél inkább emelkedsz, annál kevésbé jutsz előre. Három szabálytalanság után kizárnak. Tizennégy bíró van egy-egy versenyen, akiktől azt várják el, hogy minél többeket zárjanak ki. Sok olyan emberből lesz bíró, aki nem igazán ért hozzá, könyvből tanulják a dolgot. A legutóbbi világbajnokságon az indulók 75%-a kapott piros lapot. Most tesztelni akarják, hogy ha összejött a három, depóba kell beállnod, és csak kivárás után indulhatsz. A hosszú távú versenyeken egy a lényeg, hogy ne fuss.

Hogyan készülsz fel mentálisan? Mire gondolsz verseny közben?

Hosszú távúkon csak megyek-megyek. Az ember általában abba fárad bele, ha saját magára koncentrál, figyel a többiekre, agyal és agyal. Én a végére rendszerint borzasztóan elfáradok, ez a része a versenynek már inkább csoszogás. De addigra általában akkora előnyt szerzek, hogy már ez sem számít. A pulzusmérő óra alapján már a melegítésnél tudod, mire leszel képes azon a versenyen. A szíved olyan fordulatszámmérő, amelyet nem tudsz becsapni.

Mi befolyásolja leginkább a teljesítményedet?

Mindennek az alapja a formaidőzítés. Az edzés lényege a hullámzás. A terhelés után jön a pihenés. Hiba, hogy ha valakinek jól megy az edzés, vérszemet kap. Nem szabad kihajtani magunkat, hogy mindig maradjon bennünk egy hangyányi plusz. Éhes farkas jobban harap - volt az egyik edzőm hasonlata. Sokan buknak el azzal, hogy kihajtják magukat az edzéseken. Az igazán jó edző - kevés ilyen van - beépíti a versenyzője megtapasztalásait is. Régóta edzek egyedül, de jó barátomat, Sátor László tizenkétszeres magyar bajnok gyaloglót a versenyek közeledtével segítségül szoktam hívni az edzéstervem összeállításához. Kell egy kívülálló, hogy lássa, mi a helyzet veled valójában. A jó sportolónak nagyon alázatosnak kell lennie. Minden sportágnak megvan a nehézsége. Sokan mégis csak a saját sportágukat és saját véleményüket fogadják el.

Van valamilyen hobbid a gyalogláson kívül?

Imádok zenét hallgatni, a populáris dzsessz a kedvencem. Van, hogy edzések közben is hallgatom. Versenyeken szabad ugyan zenét hallgatni, én viszont csak ritkán és rövid ideig teszem, mivel elvonja a figyelmemet.

Úgy tudom, edzői képesítésed is van. Gyakorlod is a hivatást?

Dombóváron tartok egészségmegőrző edzéseket, ahol a rekreáció arról szól, hogy kellemesen elfáradj. Van egy pulzusérték-szám, amelynél az ember égeti a zsírt. Sokan túlsúlyosan nekiállnak kocogni. Viszont a túlsúly nem jó az ízületeknek. Van, aki futva lefogy 30 kilót a százból, de közben tönkremennek az ízületei. Jobb a gyaloglás, vagy akár a nordic walking. Az edzetlen ember 130-140-es pulzussal már elsőre is 1 órát vagy 45 percet gyalogolhat, míg egy futó egy hónap múlva jut el erre a szintre. A 180-as pulzus meg már nem csak zsírégető, az mindent éget. 30-35 perc után kezded elégetni a zsírt. Aki meg örül, hogy milyen jól kiizzadt, csalódik, hiszen az elvesztett vizet otthon visszapótolja.

Tényleg, már akartam is kérdezni… Hogyan kerültél Dombóvárra?

A kedvesem dombóvári. 48 évig Komlón éltem, egy éve pedig Dombóváron. A Béke park egy csoda. Rendszeresen karban tartják, és az illemhely mindig tiszta. Állítom, Magyarországon nem találsz még egy ilyet. A közel húszezer dombóváriból mégis csak kevesen jönnek le ide. Máshol is biztosan futnak még emberek, de ez akkor is kevés. Nagy propaganda kellene a sportnak, mert ha nincs egészség, az drága dolog. Ne mondd, hogy nincs időd, mert majd tengernyi lesz, ha végül lebetegedsz! Érdekes, hogy általában valami nagy baj kell, hogy változtasson az ember.

Mindig nagyon fegyelmezetten készülsz a versenyekre?

Ott vannak például a világbajnok magyar úszók, akik közül többen annyira megutálták a sportágukat, hogy később a medence közelébe sem mentek. Én meg nem értem el hatalmas eredményeket, de még mindig szeretem és csinálom a versenygyaloglást. Egyszer Darnyi Tamás velünk volt egy világversenyre készülő társaságban. Nem akarta elhinni, hogy egy ekkora megmérettetés előtt milyen jól szórakoznak a gyaloglók. Ők persze mindig totálisan katonás rendben edzettek, meg is volt az eredménye. Sokszor a pénz, ami tönkre teszi a sportot. Sokszor meg az, hogy nincs…

Forrás: infodombovar.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 274 904 megtekintés

Videó: 47 434 057 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6776045

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh