Az edzői pálya egyszerre szép és nehéz. Az edzői pálya egyszerre hálás és hálátlan. Edzőnek lenni maga a felelősség.

Kezdjünk az előző részben említett Fair Play alapelveivel:

A fair play definíciója:

A fair play jelentése a tiszta eszközökkel játszott mérkőzés és az ellenféllel szemben tanúsított sportszerű magatartás eszméje. Ez a sport egyik legnemesebb tényezője, hiszen maga a sport hozta létre a fair play-t. Ez az eszme azért is fontos, mert csak a sportszerű mérkőzés jelent igazi szórakozást. A fair play fogalma a következő alapelvekben fejezhető ki. Ezek éppúgy érvényesek a játékosokra, mint a mérkőzéssel kapcsolatos bármely személyre. Alapelvek:

- Tiszteletben kell tartani a játékszabályokat, valamint a különböző bajnokságok, tornák szabályzatát.

- Minden erőfeszítést meg kell tenni az ellenféllel, a játékvezetőkkel és a mérkőzésen résztvevő minden más személlyel /nézőkkel, csapatvezetőkkel, a médiák képviselőivel/ szembeni sportszerű magatartás érdekében.

- A mérkőzés minden résztvevőjét ösztönözni kell, hogy e viselkedési szabályokat betartsa, ennek megfelelő magatartást tanúsítson a mérkőzés előtt, alatt és után, bármi legyen is a mérkőzés eredménye és a játékvezető döntése.

Az eddigi egyetlen vezetőedző, akit előállítottak vallja, nem tud, nem tudott a mérkőzések befolyásolásáról. Egyesek azonban tudni vélik, hogy vádalku ellenében van szabadlábon, mások azonban úgy értesültek, egyik volt játékosa tisztázta az edzőt.

Krónika:

2011. november 30-án a Videoton-Haladás Magyar Kupa-mérkőzést követően őrizetbe vették a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai. 2011. december 2-án 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték kötelességszegés és vesztegetés gyanúja miatt. A gyanú szerint a 2009. április 21-én lejátszott Honvéd-Siófok (2-2) Magyar Kupa-elődöntő előtt elfogadta játékosai, és, amely arra vonatkozott, hogy fejenként 3-4000 euró ellenében legalább két góllal elveszítik a mérkőzést. A tréner ekkor azt ígérte, hogy a mérkőzésen a csapatot ennek megfelelően fogja összeállítani. Az elkövetői kör végül játékosai hajlandósága ellenére a mérkőzésre nem tette meg a fogadását, így a megállapodás szerinti jogtalan kifizetésre nem került sor. A 2009. május 23-i ZTE-Siófok bajnoki előtt - a gyanú szerint - szintén elfogadta két játékosa ajánlatát, melynek értelmében 4000 euró ellenében ő is részt vesz a mérkőzés eredményének befolyásolásában. Az edző - a gyanú szerint - tudva arról, hogy a manipulációban játékosként pontosan kik vesznek részt, a mérkőzésen a csapatot ennek megfelelően állította össze és a meccs után átvette a neki ígért 4000 eurót. 2011. december 9-én szabadlábra helyezték. 5 nappal később felbontották a szerződését a Haladás csapatánál. (Forrás: wikipedia).

A jogszabályokban kizárólag nyomozati alku szerepel, a köznyelvben elterjedt "vádalku" helyett. Ennek lényege, hogy a hatóságok a nyomozati szakaszban megállapodást köthetnek a gyanúsítottal: ha kellő mennyiségű és minőségű információt kapnak az eset megoldásához, akkor az ebben együttműködő gyanúsítottal szemben megszüntethető a nyomozati eljárás. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha kiemelt társadalmi érdek fűződik hozzá, és az elkövetett cselekmény súlya kisebb, mint a megadott információk értéke. A nyomozati alku államtitoknak minősül, ezért erről semmilyen további információ nem adható!

Nos, akkor kedves olvasó, hol is kezdjük? Ha egyszer államtitok, de hát, ha a nagy média orgánumok is megtették…

Nézzük, ahogy az én kobakomban összeállt (persze ragaszkodva a tényekhez): Volt játékosa az edzője ellen vallott, előállítják az edzőt, aki persze tagad, nyomozati alkut köt, szabadlábon védekezik, és persze fontolgatja, hogy volt klubját pereli, ezzel elterelve a gyanút önmagáról. Göngyölődik az ügy újabb játékosok, és egy FIFA licences ügynök is vádlott lesz. Felvetődött bennem a kérdés, hogy miért vallanak volt edzőjük ellen a játékosok? Nyilván valóan, mint azt egyikük el is mondta megbánta tettét, és tudatában van annak, hogy hibát követett el, s az élete munkája ment tönkre, oda lett az összes álma, vágyai. Tisztában van vele, hogy új életet kell kezdenie, amiben a futball nem szerepel, illetve csak teljesen amatőr szinten. Szeretne egyetemre, főiskolára járni, de fél, hogy ha priusza lesz, oda sem veszik fel. Egyes források tudni vélik (centralizált és decentralizált körök), hogy eddig még meg nem gyanúsított személyek is a szőnyeg szélére kerülnek. Ki gondolta volna, hogy REAC – os játékosok is gyanúba keverednek? Nos, voltak, akik tudták, de nem beszéltek, csak a nyomozó hatóságnak. Az egyik gyanúsított rákospalotai szintén megalkudott, s már látta is a fiát játszani számolt be az egyik vezető hazai fociportál. Ezek alapján ténylegesen várható, hogy ismét megjelennek a törvény emberei valamelyik stadionban…

Ahogy kezdtem úgy fejezem be: „edzőnek lenni maga a felelősség”. Nézzük a laikus szemével: Megkeres a buki (Tegyük fel, hogy én, - vagyis a kedves olvasó - vagyok az edző) tudom, hogy meg vannak szorulva a játékosaim - nem kaptam fizetést – megbeszélek egy találkozót egy semleges helyen a hátvédemmel, egy másik időpontban a kapussal, és így tovább, tulajdonképpen elég 3-4 játékos. Elfogadják az alkut, lemegy, a meccs jön a buki, fizet a parkolóban. Mindenki megkapja, ami jár. A lelkiismeretével pedig minden résztvevő úgy számol el, ahogy tud, vagy, ahogy nem tud. Van, akinek megoldást jelent az alkohol, van, akinek a család. Ha én mentem volna bele ilyesmibe, abban az esetben, adósság rendezésre, lakáshitel törlesztésre, autórészletre fordítottam volna. De én nem voltam ott ugye bár.

,, Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."

A következő részben hazai vizekre evezünk!

Forrás: Miki

Az első rész itt olvasható: Kattintson ide...