Toulouse-ban néhány napja, egy 24 éves, az al-Kaidához tartozó férfi egy zsidó iskolánál egy rabbit és három kisgyereket ölt meg, egy héttel korábban pedig három francia ejtőernyős katonával végzett.

Nicolas Sarkozy, francia miniszterelnök nem sok időt vesztegetett, hogy kihasználja a Mohammed Merah által keltett pánikot és zűrzavart. Kevéssel Merah halálát követően a francia miniszterelnök kijelentette, azok a francia állampolgárok, akik „szélsőséges” weboldalakat látogatnak ugyanolyan büntetést kellene, hogy kapjanak, mint a gyermekpornográfia kedvelői.

„A terrorizmust népszerűsítő és gyűlöletet vagy erőszakot szító weboldalak rendszeres látogatóit börtönbe kell zárni,” jelentette ki Sarkozy egyik kampánybeszéde során. „Amit megtehetünk a pedofilokkal, annak a terrorizmus támogatóira is vonatkoznia kellene.”

Törvénybeiktatás esetén a francia miniszterelnök javaslata megnyitná a gátat a kormány által illegálisnak ítélt tartalmat olvasó személyek elítélése és bebörtönzése előtt.

„Büntetendő cselekedetté nyilvánítani egy látogatást, egy egyszerű látogatást, egy weboldalra, enyhe túlzásnak tűnik,” nyilatkozta Lucie Morillon, a Riporterek Határok nélkül képviselője az Associated Press-nek.

Morillon rámutatott, ahhoz, hogy Sarkozy javaslatát ténylegesen bevezessék, egy új internetes megfigyelési technológia bevezetésére lenne szükség. „Ami igazán aggasztó számunkra, hogy honnan fogják tudni ki milyen oldalakat látogat. A bejelentés vajon azt jelenti, hogy egy új globális Internet megfigyelési rendszert vezetnek be Franciaországban?” – tette fel a fontos kérdést Morillon.

1990-ben, a Gayssot törvény bevezetésével Franciaországban büntetendő cselekedetté vált az 1945-ös Londoni Egyezményben meghatározott emberiség ellenes bűntettek megkérdőjelezése. A Gayssot törvény a sajtószabadságról szóló 1881-es törvényt is módosította.

Az Emberi Jogok Európai Egyezménye minden állampolgár számára biztosítja a szólás szabadságát, hogy kifejezze saját véleményét, azonban „ez a jog a szükséges korlátoknak való megfeleléstől függ,” magyarázza a Legal Project. A Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezménye szerint „a nemzeti, faji vagy vallásos gyűlölet támogatása, amennyiben az diszkriminációra, ellenségeskedésre vagy erőszakra való felbujtásnak tekinthető,” büntetendő cselekménynek minősül.

A Franciaországban élő muzulmánok például a „gyűlöletbeszédre” vonatkozó törvények alapján próbáltak harcolni ügyük kritikusai ellen.

2002-ben Michel Houellebecq-et azért ítélték el, mert egy interjú során azt mondta, hogy az Iszlám vallás „ostoba” és „veszélyes”. Brigitte Bardot színésznőt 2008-ban fajgyűlölettel vádolták és hivatalosan is elítélték, mert kritizálta a muzulmán ünnep során végzett rituális bárányáldozatokat. Bardot-t összesen öt alkalommal ítélték el véleménye kinyilvánítása miatt. 2005-ben Jean Marie Le Pen politikust 2003-ban tett kijelentései miatt ítélték el hivatalosan, amelyeket a muzulmánok Franciaországba történő bevándorlásával kapcsolatban tett.

Jean Marie lánya, Marine Le Pen, Sarkozy egyik ellenfele a francia választásokban kijelentette, hogy a Merah-féle támadás megmutatta, hogy neki volt igaza, amikor ellenezte a muzulmánok bevándorlását.

Forrás: idokjelei.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 803 174 megtekintés

Videó: 28 893 047 megtekintés

Látogatók

Összesen5234336

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh