A felhasználó fizikai tartózkodási helyének hőmérsékletét, háttérzaját és fényviszonyait is érzékelné a Google okos-telefonokba épített hiperérzékeny szenzora. Bár még csak szabadalmi védettséget szerzett az offline detektor technológiára a cég, jogvédőknél már kiverte a biztosítékot.

Ha a jövőben valaki elmegy egy focimeccsre, és közben felhívja egy barátját, akkor GPS-koordinátái, a szurkolók éneklése, a hangosbemondó szavai, a hőmérséklet és egyéb környezeti tényezők alapján a Google tudni fogja, hogy mit csinál éppen - olvasható a BBC internetes portálján.

A lap beszámolója alapján a Google a héten védette le legújabb szabadalmát, amely a külső környezeti információkra épülő hirdetési rendszer nevet viseli. Az elképzelés lényege, hogy hiperérzékeny szenzorokat építenének az okos-telefonokba, amelyek detektálnák a hőmérsékletet, nedvességet, fényviszonyokat, beszűrődő hangokat, a levegő összetételét, és ezen információkat felhasználva még precízebben az adott felhasználóra szabott hirdetéseket jelenítenének meg készülékén.

A megszerzett információk valószínűleg a felhasználó minden kütyüjének böngészőjében megjelennek majd, ezáltal a Google hirdetési rendszere közel tökéletessé válhat: a felkínált reklámok az illető keresési előzményei, kattintásai, GPS-koordinátái és a telefonja által rögzített környezeti tényezők alapján jelennének meg. Mivel az új rendszer egyelőre csak a tervekben létezik, nem állítható biztosan, de akár az is előfordulhat, hogy a felhasználó hálószobatitkait is felhasználják majd a hirdetésekhez.

A Google új szabadalmát több jogvédő szervezet is tűz alá vette. Gus Hosei, a Privacy International igazgatója szerint az embereknek fel kell tenniük maguknak a kérdést, hogy életüknek hány aspektusát engedik kiszolgáltatni a hirdetőknek és hol lesz a vége ennek a folyamatnak? - olvasható a BBC cikkében. Hosei szerint bár nem biztos, hogy valóra válik a keresőcég elképzelése, ez már nem csak a reklámokról szól, hanem egy kísérlet arra, hogy az emberek személyes készülékeit ellenük irányuló kémkedő eszközökké változtassák.

A Google szóvivője szerint szabadalmuk egyelőre csak az ötlet stádiumban van. Minden levédetnek, azonban az elképzelések többségéből nem lesz semmi. Hogy ebből a szabadalomból lesz-e valaha kész termék, azt senki sem tudja - hívta fel a spekulálók figyelmét a szóvivő.

Bár az elképzelés sci-fibe illőnek tűnik, tagadhatatlan, hogy a Google folyamatosan munkálkodik bevételi forrásának tökéletesítésén, a hirdetési rendszeren. Március elejétől életbe lépett új adatvédelmi irányelveinek következtében felhasználóinak legintimebb szokásait is kiismeri a Google, annak következtében, hogy összeköti a különböző szolgáltatásaiból szerzett információkat. Az Európai Unió szerint a keresőcég új irányelvei sérthetik az uniós adatvédelmi törvényeket, így a Google még retorziókkal nézhet szembe a jövőben.

Forrás: origo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 700 050 megtekintés

Videó: 28 033 604 megtekintés

Látogatók

Összesen5162984

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh