Mivel a szokásos üzemanyag szállítása kockázatos és felhasználása technikailag is bonyolult, az amerikai hadsereg úgynevezett mikrorácsok kutatásokba kezdett, amelyek tiszta energiával láthatják el a katonákat a csatatereken.

A RENEWS kódnevű fejlesztés a napenergia és a szélenergia vegyes hasznosításával, illetve akkumulátorokkal növeli meg a katonák rugalmasságát. Ez a rendszer elsősorban kisebb kommunikációs eszközök energiaellátására hivatott, olyan helyeken, ahová kockázatos volna üzemanyagot szállítani. A biztonság azok után vált fontos tényezővé ezekben a fejlesztésekben, hogy az üzemanyag-szállító konvojokat egyre gyakrabban érik támadások. A rendszer három laptop folyamatos üzemeltetését teszi lehetővé. A megoldás egyelőre civil felhasználásra nem praktikus, mert 45 kilogrammot nyom, ami azonban a katonáknak már tökéletesen megfelel.

A másik, REDUCE kódnevű fejlesztés még korai fázisában van. Ez egy nagyobb méretű energiamenedzsment és elosztó rendszer, amelyet Humvee terepjárókra szerelve kívánnak bevetni.

A fejlesztések mögött környezetvédelmi és gazdasági megfontolások is húzódnak. Az amerikai hadsereg a kormányzat teljes energiafogyasztásának ugyanis 90 százalékáért felel. A megújuló energiaforrások bevezetése ezért nagyon fontos.

Forrás: computerworld.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 426 622 megtekintés

Videó: 47 568 900 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6808212

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh