A stroke-betegek gyorsabb és hatékonyabb kezelését szolgálja egy mesterséges intelligenciát is alkalmazó számítástechnikai rendszer, amelyet már több dunántúli kórház használhat - közölte a Pécsi Tudományegyetem az MTI-vel.

A közleményben ismertették: Magyarországon évente csaknem negyvenezren kapnak stroke-ot és tizenháromezer ember veszti életét a vérrög okozta érelzáródás miatt kialakuló agyi érkatasztrófa következményeként.    

A stroke gyógyításában a terápia mielőbbi megkezdése kulcsfontosságú - emelték ki -, a legjobb kezelési módszert pedig a modern képalkotó diagnosztikára, a CT- és MR-vizsgálatok eredményeire támaszkodva alakítják ki.     A felvételek gyors kiértékelését számítógépes program támogatja, amely a mesterséges intelligencia segítségével azonosítja a sérült agyterületet, megtalálja az érelzáródás helyét és ki tudja mutatni az ennek következtében kialakuló véráramlási zavart.  

Közölték: a PTE Orvosi Képalkotó Klinika és a Pécsi Diagnosztikai Központ (PDK) szakembereinek együttműködésében olyan megoldás született, amely a diagnosztika helyszínétől távol lévő kórházaknak is lehetővé teszi a számítógépes kiértékelő rendszer alkalmazását.     Dóczi Tamás akadémikust, a PDK ügyvezető igazgatóját idézve közölték: a rendszer interneten keresztül továbbítja a régió egészségügyi intézményeiben készült CT-képanyagot, aannak kiértékelését pedig a PDK központi számítógépe a nap bármely szakában képes elvégezni. Az eredményt - akár egy okostelefonnal is - néhány percen belül megtekintheti a beutaló orvos.    

Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke a közlemény szerint arra hívta fel a figyelmet, hogy a telemedicina segíti a terápia meghatározását, és alkalmazásával a vérrög gyors, mechanikus eltávolítása is lehetővé válik.     Az úgynevezett "stroke-hálózatban" egyelőre a szombathelyi, a zalaegerszegi, a nagykanizsai, a szekszárdi és a bajai kórház vesz részt, de a rendszer akár a teljes dunántúli régióra kiterjeszthető - tudatta a klinikai központ elnöke.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 811 255 megtekintés

Videó: 47 976 221 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888173

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh