Bemutatták a 2020-as Az év természetfotósa verseny győztesét. Az idén ötödik alkalommal megrendezett pályázatra több mint 19 ezer kép érkezett, a nyertes fotókból egy fesztiválon szerveznek kiállítást, majd útnak indulnak Hollandiában, Belgiumban és Franciaországban. A 2021-es versenyre december 27-től lehet jelentkezni.

Az év természetfotósa az olasz Roberto Marchegiani lett, aki a kenyai Nakuru Nemzeti Parkban örökített meg egy zsiráfot. A felvétel kicsit a Jurassic Park világát idézi, Magdalena Herrera, a zsűri elnöke szerint meseszerű hangulata miatt választották végső nyertesnek a képet. A zsiráf és a természet miatt a fotó békés, a színek mégis nyugtalanítóak, ez a kettősség pedig elnyerte a zsűri tetszését is. A fotó az emlősökről készült felvételek között is első lett.

A magyar Sztrehárszki Lili a fiatalok kategóriájában győzött, képén egy hibernációs állapotban lévő kis patkósdenevér látható. Az ifjú fotós a tél utolsó napján, a Börzsöny egyik elhagyatott bányájában fotózta le az állatot. A barlang a denevérek védelme miatt le van zárva, Lili egy profi kíséretében mehetett be.

A Fred Hazelhoff portfólió díjat a mexikói Alejandro Pietrónak ítélték oda. A fotós azt dokumentálta, hogy miként hat a természetre az Egyesült Államok és Mexikó határán felhúzott fal.

A német Andreas Geh madarak kategóriában nyert, ő a Fekete-erdőben fekvő Constance-tónál fotózta a telelőhelyükre induló madarakat. A régióban 5-7 évente figyelhető meg hasonlóan látványos esemény, amikor több millió fenyőpinty gyűlik össze.

Radomir Jakubowski képe lett a legjobb a növényekről és gombákról készült alkotások közül. A német profi a Bajor-erdő Nemzeti Parkban készített képet – idén ünneplik a védett terület létrehozásának 50. évfordulója.

Tájfotó kategóriában az olasz Stanislao Basileo lett az első, aki egy januári reggelen tett sétát a Pó partján, hogy különleges helyzeteket fotózhasson. Felvételén az látható, hogy milyen különleges formákat alakított ki a fagy.

Forrás: National Geographic

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 710 737 megtekintés

Videó: 48 923 662 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026628

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh