Sík Sándor István király című művéből készült tragédiát láthatják a nézők Kémesen a művelődési házban június 20-án este hét órakor.

A soproni, zentai, a komáromi teátrumok, valamint a Forrás Színház közös előadásának főszereplője Boráros Imre Kossuth-díjas színművész, a rendező a Jászai-díjas Pataki András. A darab egy kimagasló, monumentális uralkodó utolsó napjairól szól, amikor szembenéz életművével és a korona, az ország sorsával.

A történet szerint 1038-ban járunk. Nagyboldogasszony ünnepére készül Székesfehérvár. Ez a király utolsó napja. A polgárháború küszöbén áll az ország. Egy monumentális, erős, hatalmas, rendíthetetlen uralkodó és személyiség kiszolgáltatottságában szembenéz a halállal, egész életművének kárba veszésével. Kinek adja a koronát, kit válasszon utódjául? A keresztény Orseolo Pétert vagy az Árpád véréből származó, de pogány életet élő Vazult? A keresztény Magyarország alapjait lerakó István nehéz döntés előtt áll. István felajánlja Szűz Máriának a koronát, Isten kezébe teszi az országot.

Az előadásban István királyt a Kossuth-díjas Boráros Imre alakítja. Gizellát Rudolf Teréz játssza. Vazult a Jászai-díjas Kovács Frigyes formálja meg. Orseolo Péter szerepében Pintér Gábor, Aba Sámuelként Savanyu Gergely látható. Gyöngy Szőcs Erika, Sebös Marosszéki Tamás, Anasztáz Farkas Tamás, Buda úr Major Zsolt, Szalók úr Wisher Johann, Gotthárd lovag Nagy Gábor, Sámán Kósa Zsolt lesz. A díszlet, a rendező Pataki András (Jászai-díjas) munkája. A jelmeztervező Húros Annamária.

Forrás: Soproni színház / Varga Róbert