A Virginia Tech mérnökei készítettek egy robotmedúzát, amely szimulálja az állat külsejét és mozdulatait. Az amerikai haditengerészet környezeti és a vizek biztonságának monitorálására szándékozik felhasználni.

A Virginia Tech College of Ingineering Kutatói a Naval Undersea Warfare Center és az Office of Naval Research ötletét valósítják meg a mechanikus medúzával, amely önállóan mozog a vízben. A kutatók, tanulmányozva a valódi állatoknak a mozgási mechanizmusát, optimalizálni akarják a robot működését azzal a céllal, hogy fel lehessen használni katonai ellenőrzésre, tankhajókból kiszivárgó olaj megsemmisítésére, a környezet egészségi állapotának felmérésére.

A kísérleti laboratóriumokban figyelik és értékelik a 600 literes ciszternában mozgó robotot. A mozgásán kívül azt is, hogy mennyi energiára van szüksége.

Hogy a lehető legvalóságosabbnak nézzen ki, kitaláltak egy olyan anyagot,amely hasonlít a sima, kocsonyás bőréhez. Ezzel reprodukálni tudják az állat hullámzó lebegését is.

A medúzák ideális jelöltek a szimulációhoz, mivel kevés energiát fogyasztanak, a más tengeri állatokéhoz viszonyítva alacsonyabb szintű az anyagcseréjük, megélnek különböző vizekben és teherbírók. Megtalálhatók a világ óceánjainak minden fontosabb zónájában, elbírják a hőmérsékletek széles skáláját mind az édes, mind a sós vizekben. Fajtáinak nagy része a sekélyebb parti vizekben található, de van belőlük 7 ezer méter mélységben is. A természetben különböző méretűek, van, amelyik akkora, mint egy emberi kéz és van 5 méter hosszú is. Tudnak függőlegesen mozogni és a tengeri áramlatokat használják ki a vízszintes irányú közlekedésre.

A Robojellynek elnevezett medúzarobotot fel lehetne használni a tengeri élet tanulmányozására, az óceánok aljának feltérképezésére,az áramlatok és a víz minőségének ellenőrzésére, a cápák magatartásának megfigyelésére,sőt, szennyező anyag jelenléte esetén a vizek szűrésére is - mondják a szakemberek.

Forrás: Aiolus News/Energiacentrum.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 751 363 megtekintés

Videó: 48 952 044 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032004

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh