Hazánkban július 13-án a naperőművek összesített termelése meghaladta az 1836 megawattot (MW) a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai alapján.

Ez azt jelenti, hogy ekkor a teljes magyarországi villamosenergia-felhasználás közel 37 százalékát a nagy naperőművek fedezték. A jelenlegi energia-vészhelyzetben ennek különösen nagy jelentősége van, hiszen az alternatív energiaforrások hozzájárulnak az ország energiával való ellátásának biztosításában is - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) pénteken a Facebook-oldalán.

A kormány célja, hogy tovább erősítse a magyar háztartások energiabiztonságát és a napelemek elterjedésének támogatásával hozzájáruljon a klímavédelmi célkitűzések eléréséhez.   

A napenergia térnyerését jól mutatja - írták -, hogy a napelemek kapacitása öt év alatt megtízszereződött, 2021-ben pedig a naperőművek által termelt villamos energia mennyisége 56,54 százalékkal nőtt az előző évhez képest, ezzel az Európai Unióban itthon volt a legmagasabb - 11,1 százalékos - a naperőművek aránya a teljes áramtermelésben.   

"Magyarország jelenleg összesen több mint 3000 megawattnyi napelemes kapacitással rendelkezik és a fejlesztések olyan mértékben felgyorsultak, hogy a 2030-ra tervezett naperőműves kapacitást akár már az évtized közepére elérhetjük" - olvasható a TIM bejegyzésében.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 843 megtekintés

Videó: 47 967 986 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887505

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh