Alacsony energiaigényű függőleges szélcsatornát mutattak be pénteken Budapesten, a magyar innováció a katonai és a polgári oktatás, a sportolás és a szórakozás területén is felhasználható.

A projekt összköltsége meghaladta a 657 millió forintot, ehhez a JÁSZMETÁL-2000 Fémipari Kft. és a Skyward Tunnel Kft. 370 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból.  

A bemutatón Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta: a támogatás mellett a cégek jelentős önerőt is biztosítottak a projekthez, amely jó példája az innovációnak, az újdonságokra való reagálásnak és a vállalkozó szellemnek.  

A Jászság gazdasági szerepe kiemelkedő az országban, ebben a Magyarországon és Európában is egyedülálló kutatás-fejlesztési projektben jászsági cég vett részt - hívta fel a figyelmet Pócs János, a térség országgyűlési képviselője.  

A fejlesztők tájékoztatása szerint az eszköz célja, hogy a széltérben a gravitációnál nagyobb erő legyen elérhető, így lehetővé váljon az ember lebegése, illetve oktatási, sport vagy művészeti manőverek végrehajtása.  

Vitályos Eszter ismertette: a projekt során új, négy légcsatornás szélcsatorna-rendszer kiépítése valósult meg. A szélcsatornák felhasználási területe széles és jelentős kiaknázatlan lehetőségek rejlenek bennük.  

Mint mondta, a szabadesést szimuláló szélcsatornák egyre népszerűbbek világszerte, a katonai oktatás során a légideszantosok képzésében van jelentős szerepük, a polgári ejtőernyős képzésben hasonló oktatási funkciót tölthetnek be, de a közoktatásban kísérletek is szemléltethetők szórakoztató formában egy szélcsatornában. Használhatók emellett sporttevékenységre, szórakozásra és szerepük lehet sérült emberek rehabilitációjában is.  

Pócs János hangsúlyozta: Magyarországon minden támogatásnak, fejlesztésnek és béremelésnek a gazdaság az alapja, a gazdaság növekedése termelte ki azt a támogatást is, amelynek köszönhetően ez az innováció megvalósult.  

Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: ez a projekt is jelzi, hogy az egykor kisvállalkozásként elindult cégek komoly növekedést és fejlődést érhetnek el.

Forrás, fotók: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 083 962 megtekintés

Videó: 48 314 364 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922771

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh