Az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testületének (IPCC) új jelentése szerint a karbonkibocsátás "gyors, mélyreható és azonnali" csökkentésére van szükség. A testület ezzel kapcsolatban a szén-dioxid légkörből való kivonásával is foglalkozott.

A globális szén-dioxid-kibocsátásnak három éven belül tetőznie kell ahhoz, hogy a legrosszabb hatások elkerülhetők legyenek. De még akkor is szükség lesz egy olyan technológiára az évszázad közepére, amely kivonja a szén-dioxidot a légkörből - idézte a testület jelentését a BBC News.   

Az IPCC a globális felmelegedés megoldásairól szóló jelentésében, amelyet 278 szerző állított össze, arról számolt be, hogy mit tehet a világ a rendkívül veszélyes jövő elkerülése érdekében.   

A jelentés hangsúlyozza: még ha a kormányok által 2020 végéig elfogadott szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló összes intézkedést végre is hajtják, a világ hőmérséklete akkor is 3,2 Celsius-fokkal fog emelkedni ebben az évszázadban.   

Antonio Guterres, az ENSZ-főtitkára ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy egyes kormányzati és üzleti vezetők mást mondanak, mint amit tesznek.        

"Egyszerűen hazudnak" - mondta ki nyíltan.    

Ilyen mértékű hőmérséklet-emelkedés esetén a bolygót soha nem látott hőhullámok, félelmetes viharok és széles körű vízhiány sújtaná. Ez csak akkor kerülhető el, ha ebben az évszázadban sikerül 1,5 Celsius-fok alatt tartania a hőmérséklet-emelkedést.   

Guterres szerint az IPCC jelentése alapján ez megvalósítható, mégpedig "életképes és pénzügyileg megbízható módon". A hőmérséklet alacsonyan tartásához azonban hatalmas változásokra lesz szükség az energiatermelésben, az iparban, a közlekedésben, a fogyasztási szokásokban és abban, ahogyan a természettel bánik az ember.   

Az IPCC javaslata szerint a szén-dioxid-kibocsátásnak 2025-re kell elérnie a csúcspontját, majd ezt követően gyorsan csökkennie kell, és a század közepére el kell érni a nettó zéró karbonkibocsátást.   

Az IPCC-jelentés vezető szerzője, Heleen De Coninck, az Eindhoveni Műszaki Egyetem professzora hangsúlyozta: "elértük a most vagy soha pontot, hogy a felmelegedést 1,5 Celsius-fokra korlátozzuk".   

A kutatók szerint a következő néhány év kritikus jelentőségű, mert ha a kibocsátást nem sikerül 2030-ig megfékezni, akkor szinte lehetetlenné válik a felmelegedés korlátozása az évszázad későbbi szakaszában.   

Rövid távon kulcsfontosságú lesz az energiatermelés. "A háborúkat és az éghajlati káoszt tápláló fosszilis tüzelőanyagok számára véget ért a játék" - hangsúlyozta Kaisa Kosonen a Greenpeace-től, aki megfigyelőként vett részt az IPCC-jelentés elfogadásán.    

"Nincs hely új fosszilis tüzelőanyag-fejlesztéseknek, és a már meglévő szén- és gázerőműveket mielőbb be kell zárni" - tette hozzá.   

Az IPCC-jelentés szerzői szerint mindemellett az étrend és életmód megváltoztatása is hatalmas lehetőséget kínál a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentésére.   

Ha a megfelelő szakpolitika, infrastruktúra és technológia lehetővé teszi az életmód és viselkedés megváltoztatását, ez 2050-re 40-70 százalékkal csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását - mutatott rá Priyadarshi Shukla, az IPCC társelnöke.   

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kormányok többet tesznek a gyaloglás és az egészséges táplálkozás ösztönzése érdekében, és sokkal több elektromos jármű használatának infrastruktúráját építik ki.   

A jelentés egyik legvitatottabb pontja a szén-dioxid légkörből való eltávolítására vonatkozik. Ez többféle módon is megvalósítható, többek között fák ültetésével és a mezőgazdasági gyakorlat megváltoztatásával.   

A hőmérséklet alacsonyan tartásához viszont olyan gépekre is szükség lesz, amelyek közvetlenül a légkörből távolítják el a szén-dioxidot. Ugyanakkor ez a technológia még új és nagyon drága.   

A BBC News cikke szerint az IPCC-folyamat egyes résztvevői erősen szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy működhetnek-e ezek a javasolt megoldások.   

Az IPCC legutóbb február végén adott ki jelentést.

Forrás: MTI / bbc.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 066 460 megtekintés

Videó: 48 290 533 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919829

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh