Súlyos hiányosságokat tárt fel az Európai Unióban (EU) működő atomerőművekben elvégzett célzott biztonsági felülvizsgálat (CBF) - stresszteszt -, amelyet a fukushimai atomkatasztrófa miatt rendeltek el - írta hétfőn a Die Welt.

A német lap az Európai Bizottság (EB) jelentését idézve azt írta, hogy "gyakorlatilag valamennyi" atomerőmű biztonságán javítani kell. A vizsgálat összesen több száz hiányosságot mutatott ki, ezek kiküszöbölésére 10 és 25 milliárd euró közötti összeget kell fordítani. A legtöbb problémát a franciaországi létesítményeknél tapasztalták.

Az 1986-ban történt csernobili atombaleset után Európában szigorították az atomerőművekre vonatkozó biztonsági előírásokat, ezeket azonban 26 év alatt sem sikerült maradéktalanul teljesíteni - állapította meg a bizottsági jelentés. A felülvizsgálatot a Japánban fekvő fukushimai atomerőműben 2011 tavaszán történt baleset után rendelték el. Az EB szerdán mutatja be a vizsgálat eredményeit összefoglaló jelentést.

Az EU 14 tagországában működik atomerőmű. Az összesen 68 létesítményben együttvéve 134 reaktort üzemeltetnek.

A paksi atomerőműben a magyar Országos Atomenergia Hivatal 2011-ben végzett biztonsági ellenőrzést az EB kritériumai alapján, majd 2012 tavaszán nemzetközi felülvizsgálatot tartottak uniós szakértőkkel. A hivatal egy idén júliusban kiadott közleményben azt írta: a kölcsönös nemzetközi felülvizsgálat során megállapították, hogy a magyar felülvizsgálat és az arról készült jelentés kellően alapos. A nemzetközi felülvizsgálat során nem tártak fel olyan biztonságnövelési lehetőséget, amelyet a hazai szakemberek ne vettek volna figyelembe, az elhatározott intézkedéseket pedig megfelelőnek tartották.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 67 458 440 megtekintés

Videó: 41 206 786 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6053536

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh