A klímaváltozás hatására az Andok gleccserei 30-50 százalékkal zsugorodtak az 1970-es évek óta, és egy részük akár teljesen eltűnhet a következő években - derült ki a dél-amerikai hegység jégveszteségéről készített eddigi legátfogóbb tanulmányból.

Az Andok-beli gleccserek, amelyek több tízmillió dél-amerikai számára jelentenek létfontosságú ivóvízforrást, jelenleg gyorsabb ütemben olvadnak, mint bármikor az utóbbi több mint 300 évben - húzták alá a Cryosphere című folyóiratban közölt tanulmány készítői. A szakemberek az Andokban található gleccserek nagyjából felének az adatait vonták elemzés alá, és az elmúlt hetven évben tapasztalt 0,7 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-növekedést nevezték meg a jelentős jégveszteség okaként.

A szakemberek arra is figyelmeztettek, hogy a jövőben várható további melegedés teljesen eltörölheti a föld színéről az alacsonyabban fekvő kisebb jégárakat, amelyek a helyi közösségek ivóvízellátását biztosítják. Ez aggodalomra ad okot, mivel a helyi népesség jelentős hányada az Andoktól nyugatra fekvő száraz területeken él. A felmelegedésnek tudható be, hogy mára teljesen eltűnt a 18 ezer éves, 5300 méteres magasságban képződött Chacaltaya gleccser, amely egykor népszerű síparadicsom volt.

Forrás: alternativenergia.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 47 716 866 megtekintés

Videó: 27 199 749 megtekintés

Látogatók

Összesen5105717

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh