Egy homlokra ragasztható matricával megoldható a gondolatolvasás? Egy amerikai találmány, az "elektronikus tetoválás" hajlékony áramköreivel képes egy EEG pontosságával rögzíteni több összetett agytevékenységet. A tetoválás a fejlődésben lévő magzat megfigyelésére is alkalmas lehet.

Az első elektronikus tetoválás 2011-ben jelent meg, amikor Todd Coleman és kollégái a San Diego-i Kalifornia Egyetemen megalkottak egy átlátszó tapaszt, melyben hajszálvékony áramkörök kígyóztak. A bőrre felragasztva, mint egy ideiglenes tetoválás, a tapasz képes volt a szívvel és az izmokkal kapcsolatos elektrofiziológiai jelek, valamint az alapvető agytevékenység figyelemmel kísérésére.

Az alkalmazás fejlesztése érdekében Coleman csoportja most optimalizálta az elektródák elhelyezkedését, ezáltal jóval összetettebb agyhullámok rögzítését téve lehetővé. Mindezt az előagy úgynevezett P300 jeleinek észlelésével demonstrálták, melyek akkor jelennek meg, amikor felfigyelünk egy ingerre. A csapat önkénteseknek egy képsorozatot mutatott, majd megkérték őket, hogy jegyezzék meg, bizonyos tárgyak hány alaklommal jelentek meg a képeken. Minden esetben, amikor a kísérleti alanyok észlelték az adott tárgyat, a tetoválás rögzítette a P300 jelet.

A tetoválás a kísérlet során hatásfokát tekintve megegyezett a hagyományos EEG-vel. Jelenleg a kutatók egy újabb módosításon dolgoznak, mellyel az adatokat vezeték nélkül egy okostelefonra tudják átküldeni. Coleman reményei szerint idővel az eszköz az agytevékenység más összetett sémáinak azonosítására is képes lesz. A közeli jövőt tekintve a depresszióval és az Alzheimer-kórral küzdőknél szeretnék alkalmazni a megoldást, az eszköz ugyanis segíthet a gyógyszeres kezelések hatékonyságának kiértékelésében.

Mivel a tetoválás alkotóelemei jelenleg is tömeggyártásban készülnek, ezért az előállítása rendkívül olcsó lehet, ezáltal a terhesség nyomon követéséhez is alkalmazhatnák, akár a fejlődő országokban is. A Bill és Melinda Gates Alapítvány segítségével Coleman csapata olyan jelek észlelésére alkalmas változaton dolgozik, mint a méhösszehúzódás és a magzat szívverése.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 722 518 megtekintés

Videó: 48 932 843 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028456

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh