Oroszország vezetheti az űrelektromosság világpiacát. Az elektromosságot akkor kapjuk, amikor a föld-körüli pályán sok nap-elektromos állomást helyeznek el. Mindegyik egy hatalmas napelem, amely energiát ad át a Földnek lézer vagy mikrohullámú sugár formájában.

Az orosz szakemberek kigondolták, hogyan lehet maximálisan csökkenteni egy ilyen állomás költségeit és azok eljuttatását az űrbe. A kemény és több tízezer tonnás platformok helyére egy váz-nélküli konstrukciót javasolnak a legvékonyabb lemezekből hajlékony nappanelekkel. Az új konstrukció vastagsága mindössze 12 mikron. Ez a hatalmas vászon a start előtt belefér egy viszonylag nem nagy kapszulába, az űrben pedig szétnyílik és megtartja a formáját lassú forgás közben is. Oroszország egyedülálló technológiával és az űr nap-elektromos állomáshoz elengedhetetlen fejlett optikai lézerekkel rendelkezik ezen a téren, valamint még egy. Ilyen űrállomás kifejlesztésével jelenleg a Roszkoszmosz fő intézménye, a Központi Tudományos Kutató Intézet foglalkozik.

Az Oroszország Hangja a központ legfőbb tudományos munkatársával, Vitalij Melnyikovval beszélgetett.

- Vitalij Mihajlovics magyarázza el, a projekt egyelőre csak egy ötlet, vagy már megvalósítandó cél?

- Egyelőre csak egy ötlet. A mi intézetünk tudományos kutató intézet, amelynek az a feladata, hogy valami olyat gondoljon ki, ami egyáltalán nem létezik még a világban, vagy pedig egy létező dolog legmodernebb változatát. Minden újítást átgondolunk, javaslatokat teszünk, jelentéseket készítünk a vezetésnek. A továbbiakban pedig a program várja az idejét.

- Magyarázzon el egy technikai momentumot: kigondolták-e már, hogy az első ilyen állomásnak mekkora lesz a mérete?

- Az állomásnak hatalmas kapacitással kell rendelkeznie. Ezt azonban meg kell, hogy előzze egy 100 kilowattos prototípus, amelyen megtanuljuk az összes technikai fejlesztési szakaszt. Ezután készítünk egy jelentősen nagyobb konstrukciót. A kísérleti változat egy űrhajó lesz napelemmel és egy lézerrendszerrel, amely átadja az energiát a hozzá kapcsolt léggömbhöz, amiből az energia eljut a Földre.

- Melyik pályára lesz állítva a műhold?

- A legjobb pálya természetesen a geostacionárius pálya. Az állomás egy meghatározott pont fölött lesz, és oda juttatja el az energiát, ahova kell.

- Ha az állomás egy vékony lemez lesz, akkor hogyan erősítenek hozzájuk nagy mennyiségű szálakat? Hogyan fognak tartani ezek a szálak?

- A rendelkezésünkre álló optikai kábelek orosz fejlesztésűek. Amikor a szupravezetésről beszélünk, azt gondoljuk, hogy a réz vezetékek ezerszer jobban vezetik az energiát. De miért kell, hogy ezek a vezetékek fémből készüljenek? Az általunk fejlesztett szálak 50 kilowatt energiát biztosítanak. Ez pedig háromszor annyi, mint a rézvezetékeké. Ezek a vezetékek az egész állomást behálózzák. A lemezhez rögzíteni pedig nem nehéz.

- Mit gondol, mikorra készülhet el egy néhány ezer négyzetméteres állomás?

- Úgy 2015-2017-re.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 708 294 megtekintés

Videó: 48 921 963 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026210

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh