A cukorbetegség legismertebb "gyógyítási formája" az inzulin injekció, mely azonban sokak számára kellemetlen, főleg azoknak, akik félnek a tűtől. Bár sok más formája van már az inzulin bejuttatásának a szervezetbe, de hamarosan megérkezhet a legegyszerűbb, a tabletta.

Naponta közel 350 millió ember szenved a diabétesz olyan formájától, melyre már a különböző, korai stádiumban még alkalmazható kezelések nem elégségesek és ezért többször is be kell lőni magukba az inzulint. Egyes előrejelzések szerint 2030-ra 500 millió fölé emelkedik ez a szám, így a cukorbetegség folyamatos gondot jelent a számunkra. Éppen ezért a kutatók úgy döntöttek, hogy ideje lenne egy kényelmesebb formáját választani az inzulin szervezetbe juttatásának.

Egészen pontosan már a '30-as években elhatározták, hogy tabletta formájában is elkészítik a "gyógyszert", ám a ma megjelent beszámoló szerint ez hamarosan sikerülni is fog. Eddig ugyanis számos akadály jelent meg a fejlesztés során, melyekkel nem tudtak mit kezdeni. Az első és legfontosabb, hogy az inzulin egy protein és így ha bejut a gyomorba, ott szinte azonnal lebomlik az enzimeknek köszönhetően. Ha azonban, valamilyen módszernek köszönhetően mégis épségben átjut a gyomron, akkor sem tud bekerülni a véráramba, ahol szükség lenne rá, hiszen egy inzulin-molekula hatalmas.

Az első, használható tablettát 2012-ben Sanyog Jain és kollégái állították elő Indiában és ezt sikerrel használták a kísérleti patkányokon. Azonban a felhasznált összetevők annyira drágává tették a tablettát, hogy nem lett volna értelme tömeggyártásba kezdeni. Most azonban sikerült egy sokkal olcsóbb és éppen ezért már üzletileg is kifizetődőbb előállítási módszert találni, melynek állatkísérleti fázisa szintén sikerrel zárult.

A gyomor enzimjeinek romboló hatását lipidekkel (zsírsavakkal) akadályozzák meg, a vérbe bejutást pedig a folsav B9-vitamin segíti elő. Jain kísérleti patkányainál ráadásul sokkal jobb eredményeket produkált a tabletta mint a másik csoportban alkalmazott injekció. Míg utóbbi esetben az inzulin gyorsan eltűnt a szervezetben (6-8 óra alatt), addig a tabletta 18 órán át volt képes kontrollálni a vércukor-szintet. Sajnos azonban az emberi jelentkezőkkel a kísérlet nem kezdődhetett meg, mivel nincs elég pénzük ezek finanszírozására.

Erre azonban nem valószínű, hogy sokat kell várni, hiszen elképesztő versenyfutás zajlik eme terület megszerzéséért, hiszen a legalacsonyabb becslések alapján is az orális inzulin üzletág 8-17 milliárd dolláros piacot jelent. Jelenleg négyen haladnak előre eme területen. A dán Novo Nordisk és az izraeli Oramed közül utóbbi áll jobban, hiszen hamarosan elkezdődnek a kettes fázisú cukorbetegekkel folytatott kísérlet. A Google Ventures most fektetett be 10 millió dollárt a Rani Therapeutics-ba, az indiai Biocon pedig most írt alá egy szerződést a mamutcégnek számító Bristol-Myers Squibb-bel.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 728 927 megtekintés

Videó: 48 937 152 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029272

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh