A kutatók önállóan repülő dróncsapatokat akarnak létrehozni, minimális felügyelettel.

A drónok ma már az élet szinte minden területén megtalálhatók, ez már nem kizárólag a katonaság és a titkosszolgálatok terepasztala, bár a hírekbe nyilván elsősorban ez utóbbiak tevékenysége kapcsán kerülnek be ezek az érdekes eszközök. Az irányítás azonban túl sok munkát és komoly emberi részvételt igényel, a DARPA ezért most ezen változtatna.

A védelmi jellegű kutatás-fejlesztési feladatokra koncentráló ügynökség már kiküldte meghívóit a területtel foglalkozó szakembereknek egy olyan találkozó megszervezése és lebonyolítása érdekében, amelyen ezen irányítás, a közvetlen vezérlés területén remélnek komoly előrelépést. A DARPA bonyolult, komplex programkóddal helyettesítené az emberi irányítást, ennek eredményeként pedig alapvető módon megváltozna az eddigi felállás, a különböző szervezetek által alkalmazott drónokat ugyanis nem pilóták vezérelnék, hanem egyfajta felügyelők, akik mindössze jóváhagynák a csapatokba szervezett drónok javaslatait.

A Collaborative Operations in Denied Environment (CODE) névre keresztelt program révén létrejöhetnek az első, többé-kevésbé önálló drónflották, amelyek tagjai egymással együttműködve választják ki a helyesnek vélt manővereket és további lépéseket, ezeket pedig a pilóták helyett maguk is hajtanák végre, már amennyiben a jóval kevesebb feladatot megtartó vezérlőközpontból megérkezik a jóváhagyás. A virginiai Arlingtonban (valószínűleg nem a híres katonai temetőben) márciusban megtartandó találkozón ezért új, forradalminak nevezhető eljárásokat alakítanának ki, amelyek elsősorban a nagyobb autonómiát célozzák meg.

A haditengerészet a maga részéről szintén kísérletezik valami hasonlóval, tavaly például bemutatták, hogy 13 kisebb csónak egyetlen tengerész irányítása alatt járőrözött az erre kijelölt vizeken.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 881 153 megtekintés

Videó: 49 059 327 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053833

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh