Az űrtávcső egy távoli csillagrendszer életének utolsó fázisát pillanthatta meg. A Kepler űrtávcső segítségével végzett felfedezésekről számos esetben olvashattunk már a szaksajtóban, de a napokban csillagászok ismét egy olyan érdekességről számoltak be, amely igazi kuriózumnak számít. Egy távoli csillag előtt elhaladó bolygó a csillagrendszer lassú halálát mutatja meg számunkra.

A Nature magazinban közölt tanulmányban a WD1145+017 jelölésű fehér törpéről olvashatunk, amely nagyjából a Föld méretének felel meg, és tőlünk mintegy 570 fényévre található. A csillagra a K2-küldetés részeként figyeltek fel, és a szakembereknek hamar feltűnt, hogy a csillag fénye nagyon sűrűn, 4-5 óránként változik, ez a változás pedig 40 százalékos csökkenésben ölt testet, amit korábban még egyszer sem láttak.

Ebből rögtön levonták azt a következtetést, hogy a másik objektum nagyon közel kering a fehér törpéhez, a Keplert pedig utasították, hogy 30 perc helyett minden 30 másodpercben mérje meg az aktuális állapotot. Ebből kiderült, hogy a szóban forgó objektum legalább hat különböző darabból áll, mi több, az üstökösökhöz hasonlóan csóvát húz maga után, ami minden valószínűség szerint további törmeléket jelent. Mindez arra utal, hogy egy felbomlóban lévő bolygóról van szó, vagyis egy csillagrendszer halálát figyelhetjük meg. A bolygó a Ceres méretéhez hasonló lehet, de azt nem tudjuk, hogy a folyamat mikor kezdődött, így eredetileg jóval nagyobb is lehetett.

Csillagászok már korábban is találtak vasra és szilíciumra utaló nyomokat fehér törpékben, a felbomló bolygók pedig kitűnő forrást szolgáltathatnak ehhez. Természetesen bőven maradtak még kérdések, ezért a megfigyelés folytatódik.

Forrás: sg.hu / nature.com Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 845 542 megtekintés

Videó: 49 023 704 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7044197

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh