Egy hosszas kutatás eredményeképpen brit tudósok előálltak egy cementtel, mely megoldhatja a radioaktív hulladék tárolását. Az atomerőművek által termelt hulladék tárolása a mai napig nehezen megoldható, hiszen ha még a vállalkozó (vagy az állam) talál is olyan helyet, ahol el tudja helyezni hosszú évtizedekig a kiégett fűtőelemeket, biztonságossá tenni nem olyan egyszerű azt. Brit tudósok hosszú évek kísérletezése és kutatása után a hétvégén bemutatták eredményeiket és ezzel feltehetően a tárolással kapcsolatban felmerülő gondokat, problémákat nagy részt meg is oldották.

A Sheffield University által publikált eredmények alapján ez az új anyag, mely most szimplán az No7 nevet viseli, 50 százalékkal jobban teljesít a radioaktív izotópok blokkolásában, mint a korábban alkalmazott Nirex Reference Vault Backfill. A titok, hogy az anyagban található szulfid vízzel keveredve olyan szulfátot hoz létre, mely megköti a Technécium-99-et. Dr. Claire Corkhill és csapata 18 hónapja próbálják a legmegfelelőbb kombinációját megtalálni az összetevőknek és reményeik szerint még tudnak ezen a megoldáson is tökéletesíteni.

Az American Association for the Advancement of Science (AAAS) egy, kimondottan a hosszú távú kutatásokra kifejlesztett részleget tart fent az Oxfordshire-ban található Diamond Light Source épületben, mely ideális a cement tesztelésére és további tökéletesítésére. "Az egész hely olyan, mint egy hotel a minták számára vagy képzelnek el egy karaoke gépet" - árulta el Trevor Rayment professzor, a Diamond Light Source tudományos részlegének igazgatója. "Hetente egyszer a mintát automatikusan kiveszi a gép és beteszi egy röntgensugárba. Az adatokat rögzítjük is azonnal."

"Ezután egy másik minta kerül a sugárba, ami valami teljesen más kutatáshoz kell. Ez 2 éven keresztül megy folyamatosan. A tudósok így az irodájukban maradva dolgozhatnak a megkapott adatokon." Az No7 (vagy utódja) elméletileg angol területen mutatkozik majd be első alkalommal élesben is.

Forrás: sg.huu /bbc.com Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 141 megtekintés

Videó: 47 971 834 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887869

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh