A látványos szarvuk vagy sörényük miatt feltűnő hímek vadászata a "jó gének" kiiktatásával növeli a fajok kihalásának esélyét egy új tanulmány szerint.

A veszélyeztetett fajok jó adottságú hímjei öt százalékának kiirtása az egész populációt elpusztíthatja a Biological Sciences című tudományos lap friss számában megjelent kutatás alapján. A trófeavadászok kedvelt célpontjai ugyanis általában a legjobb génállománnyal rendelkező hímek - idézte a tanulmányt a BBC News.   

Komoly vita folyik a világban a trófeavadászatról, vannak, akik a betiltást követelik, mások szerint viszont jelentős jövedelemforrás.    

"Az a feltételezés, hogy az úgynevezett szelektív vadászat nem különösebben fenyegeti az egyes állatpopulációkat, nem veszi figyelembe a friss eredményeket: ezek a feltűnő külsejű hímek általában számos utódot nemzenek, jó génjeik gyorsan terjednek, így a populációk gyorsan alkalmazkodhatnak a változó körülményekhez" - magyarázta Rob Knell, a Queen Mary Egyetem tudósa, a kutatás vezetője.   

Az emberek űzte vadászat különbözik az állatvilág természetes zsákmányejtéstől, hiszen a trófeagyűjtők a nagy testű állatokra, rendszerint a hímekre hajtanak. Az orvvadászok, akik az elefántcsontért gyilkolják az állatokat, szintén a legnagyobb agyarúakat keresik.   

Számítógépes modellkísérlettel a tudósok megjósolták, milyen hatással jár, ha a hímeket szelektíven, másodlagos nemi jellegzetességeik miatt vadásszák. "Azok a gének fognak hiányozni a populációból, amelyek a könnyebb alkalmazkodást teszik lehetővé, ami kihaláshoz vezethet" - mondta Knell.   

A vadászatot sok országban engedélyezik,a trófeagyűjtés Fekete-Afrika nagyobb területén legális, mint amekkorát a rezervátumoknak tartanak fenn.   

A tudósok szerint a korhatáros trófeavadászat csökkentené a kihalás kockázatát, mert így a hímek szaporodhatnának, mielőtt elejtenék őket. Az oroszlánok vadászatát már életkori korlátozás szabályozza.

Forrás: MTI / bbc.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 807 megtekintés

Videó: 47 967 937 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887504

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh