Világszerte emberek milliói szenvednek a tinnitus, avagy a fülcsengés nevű kórképtől, amelynek lényege, hogy akkor is hangokat hallanak, ha nem is éri hanginger a fülüket. A csengő, zúgó hangok hosszú távon olyan zavaróak lehetnek, hogy komolyan befolyásolhatják a betegek életminőségét, mivel megnehezítik az alvást és zavarják a koncentrálóképességet.

A tinnitus ráadásul gyakran krónikus és gyógyíthatatlan. Ezekben az esetekben legfeljebb arra van remény, hogy különböző módszerekkel elviselhetőbbé teszik a tüneteket a szakértők. Erre használják többek közt a kognitív viselkedésterápiát, de időnként agyműtétet is bevetnek, amely azonban gyakorta teljesen hatástalannak bizonyul. Egy új kezelési módszer azonban mindent megváltoztathat, ugyanis a fülcsengés okát veszi célba, ráadásul mindezt úgy teszi meg, hogy nincs szükség hozzá invazív beavatkozásra.

Annak megértéséhez, hogy mit is találtak ki a Michigani Egyetem kutatói, először is a tinnitus kialakulásával kapcsolatos vezető elméleteket kell megismernünk. A szakértők többsége napjainkban úgy véli, hogy a krónikus tinnitus a legtöbb esetben azzal kezdődik, hogy az agytörzsben található hátulsó cochleáris magban, vagyis a hangingerek egyik első feldolgozási helyén bizonyos neuronok elkezdenek véletlenszerűen elsülni.

Ezek az úgynevezett orsósejtek normális esetben akkor aktiválódnak, az agy külső ingert kap, beindítva azt a láncot, amely a hallásérzet kialakulásához vezet. A fülcsengésben szenvedőkben azonban ezek a sejtek akkor is elsülhetnek, ha nincs mit hallani, így a betegek akkor is hangokat érzékelnek, amikor azokhoz nem kapcsolódik hanginger. A problémát számos dolog kiválthatja a károsan magas hangoktól kedve a fülfertőzésekig, és gyakran hallásvesztés is kapcsolódik hozzá.

A michigani szakértők tengerimalacokon végzett kísérletekre alapozva létrehoztak egy készüléket, amelyekkel ezek a téves elsülések megakadályozhatók. A kutatók rájöttek, hogy bizonyos hangok és elektromos pulzusok kombinálásával fokozható vagy gátolható az orsósejtek aktivitása. Így fejhallgatók és a nyakra helyezett elektródák révén, megfelelő hangok és elektromos ingerlés megválasztásával az orsósejtek mintegy vissza lehet állítani „eredeti” állapotukba, a fülcsengés pedig ezzel teljesen megszűnhet, de legalábbis jóval ritkábbá válhat.


A sikeres állatkísérleteket követően a szakértők már 20 emberi önkéntesen is tesztelték módszerüket. A 16 hetes kísérletsorozat során a tinnitusban szenvedő résztvevők hazavihették a készüléket. Az alanyok fele négy héten át naponta használta azt, majd négy hét szünetet tartott, végül négy hétig egy olyan készüléket használt, amely csak hangjeleket adott ki, de elektromos ingerlésre nem volt alkalmas. A csapat másik fele négy hétig szintén naponta használta a készüléket, majd négy hét szünet után a hang- és elektromos jeleket is kiadó készülékhez tért vissza.

Az igazi készülék használatának heteiben az önkéntesek azt tapasztalták, hogy a fülcsengés sokkal ritkábban és kevésbé intenzíven jelentkezik. Két betegnél teljesen megszűntek a tünetek. És mindenki arról számolt be, hogy sokkal jobban érzi magát, kipihentebb, és kevésbé stresszes, mint előtte volt.

A készülék használatának felfüggesztése után a normál tünetek általában egy héten belül újra a megszokott gyakorisággal és súlyossággal jelentkeztek. És ez igaz volt azon két alanyra is, akiknél a készülék napi használatával teljesen megszűnt a fülcsengés. A csak hangjeleket alkalmazó kezelésnél nem jelentkezett javulás a betegeknél.

A biztató eredmények ellenére a kezelés valószínűleg nem fog mindenkin segíteni. A kísérletben a tinnitus azon formájában szenvedőkön tesztelték a módszert, akiknél a tünetek a fejre gyakorolt nyomással vagy az állkapocs megfeszítésével enyhíthetők, ez azonban csak a betegek 60–80 százalékára igaz.

Jó hír ugyanakkor, hogy a jelek szerint a készülék egyre hatásosabb, ahogy egyre többet használják. És az is lehetséges, hogy hosszabb kezelésekkel hosszabb távú enyhülést lehet elérni, mondjuk egyetlen 30 perces kezeléssel egy egész hétre megszüntethetők lehetnek a tünetek.

A szakértők a következő fázisban egy nagyobb csoporton akarják tesztelni módszerüket. Erre a kísérletre már meg is kezdték az önkéntesek toborzását, tehát ha valakinek van olyan amerikai ismerőse, aki fülcsengésben szenved, és érdekli a kísérlet, a következő email-címen akár érdeklődhet is annak részleteiről: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Forrás: ipon.hu / gizmodo.com / stm.sciencemag.org

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 648 megtekintés

Videó: 47 967 694 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887485

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh