A besúgás immár digitális formát öltött az új okos-telefon alkalmazásnak köszönhetően, ami megkönnyíti a gyanúsnak vélt események jelentését.

West Virginia állam hatóságai arra biztatják állampolgáraikat, hogy Android-os vagy iPhone telefonjaikra egy olyan alkalmazást telepítsenek, ami néhány kattintással lehetővé teszi a gyanús tevékenységek jelentését.

Az alkalmazás egyszerűen letölthető West Virginia állam hivatalos honlapjáról. A Gyanús Tevékenység Jelentő (Suspicious Activity Reporting) mobil alkalmazással a felhasználó fényképet készíthet és megjegyzéseit mellékelve néhány kattintással továbbküldheti a jelentést a helyi rendőrségnek.

„Az ilyen innovatív technológiák segítségével az állampolgárok részt vehetnek saját közösségeik védelmében,” nyilatkozta Earl Ray Tomblin kormányzó a West Virginia State Journal-ban. „Állampolgári segítséggel a fontos információk gyorsan a rendfenntartó erők kezébe juthatnak és így magasabb színvonalú védelmet biztosíthatunk a lakosságnak.”

De vajon mi számít gyanúsnak?

West Virginia honlapján figyelmeztetés olvasható, hogy „az alkalmazás nem segélyhívások küldésére készült,” így vészhelyzetben továbbra is a szokásos 911-es számot kell hívni. Azonkívül, hogy valaki mondjuk bejelenti „ez a pasas nagyon furcsának tűnik nekem,” mire használható még? A gyártó olyan helyzeteket hoz fel példának, mint gyanús csomagok vagy járművek észlelése. A jelentést elvileg anonim is el lehet küldeni.

Az alkalmazás kifejlesztése előtt az állampolgárok papíralapú és internetes formanyomtatványok segítségével jelenthették az általuk észlelt gyanús eseteket. A fénykép, hang és videó rögzítésre alkalmas okos-telefonok segítségével az állampolgárok mintegy a rendőrség megfigyelő alvállalkozóivá válhatnak.

Az Android alkalmazás letöltő oldalán egyelőre még csak két felhasználói vélemény olvasható. „Ha minden West Virginia-i állampolgár, akinek okostelefonja van (és tudja, hogyan kell használni) letölti ezt az alkalmazást… szó szerint 10 kémmel bővülhet az állomány,” áll az egyikben. „A gyűlölködők most gyűlölködhetnek,” írja a másik.

A jogvédők ennek sem örülnek.

New Orleans-ban és Louisiana-ban az Interneten lehet jelenteni a gyanús tevékenységeket. New Orleansban egyelőre csak a kábítószer kereskedelemmel kapcsolatos bejelentésekkel foglalkoznak és az állampolgárok által gyanúsnak ítélt házakat óriási narancssárga matricákkal jelölik meg.

Bár a mobil alkalmazásnak talán nem lesz ilyen „megbélyegző” hatása, mégis sokakban félelmet kelt, mivel úgy érzik, mostantól mindenkit folyamatosan árgus szemek figyelnek. Sok nagyvárosban térfigyelő kamerák százai, sőt ezrei követik a járókelőket, csakhogy ezzel mindenki tisztában van. West Virginiában úgy tűnik, a hatóságok inkább afelé hajlanak, hogy maguk az állampolgárok töltsék be a megfigyelő szerepét.

Tavaly Farmington Hill településen egy tucat, darabonként 3000 dolláros utcalámpát szereltek fel, amelyek egyúttal térfigyelő kamerákat, hangszórókat és WiFi adókat is tartalmaznak, lehetővé téve a rendőrség számára, hogy több kilométer távolságból megfigyelés alatt tartsa a területet.

A Farmington-i projekt kivitelezéséhez szükséges 791.300 dollárt egy állami pályázatból finanszírozták. A West Virgina-i alkalmazást ingyen fejlesztették ki az amerikai nemzetbiztonsági hivatal részleges támogatásával.

Forrás: idokjelei.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 718 927 megtekintés

Videó: 34 777 339 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5654969

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh