Március 11-én egy percre némaság borult Japánra, ahol a földrengés áldozataira emlékeztek. Egy évvel ezelőtt, helyi idő szerint 14.46-kor kilences erősségű földrengés rázta meg a szigeteket, majd a földlökéseket cunami követte, amikor 10 méteres hullámok zúdultak a partvidékre.

A múlt évi japán tragédiának hivatalosan 16 ezer áldozata van. Háromezer személyt továbbra is eltűntként tartanak számon. A földrengés és az árhullám közel 330 ezer házat döntött romba. A legnagyobb pusztításokat Ivate, Mijagi és Fukushima prefektúrákban okozta. A partokat még nem sikerült megtisztítani a romoktól.

Néma megemlékezés volt a fukushimai atomerőműnél is, ahol a cunami üzemzavart váltott ki, ami a körzet radioaktív szennyeződéséhez vezetett. Közel 160 ezer lakos volt kénytelen elhagyni otthonát.

A fukushimai atomerőmű balesetét követően radioaktív anyag szivárgott a vízbe, a földbe. Az élelmiszerekben radioaktív céziumot találtak. A napokban pedig a japán tudósok közölték, hogy az erőmű körüli 30 kilométeres zónában plutónium-241-et fedeztek fel. Ennek az elemnek a felezési ideje 14 év, ami viszonylag nem sok. Az orvosok adatai szerint a fukushimai atomerőmű körül több mint 60 ezer lakos pajzsmirigyét érte sugárhatás. Ennek okozója az a radioaktív jód volt, amely a katasztrófa után szabadult fel.

Nemcsak Japánt sújtotta az atomerőmű-baleset. A katasztrófa következményeit, akár Csernobil esetében, megérezte szinte az egész világ – jelentette ki Alekszej Jablokov ismert ökológus-tudós.

- A radionuklidok alapvető része az óceánba került. Ez a radioaktivitás nyom nélkül nem tűnik el. Most Japán keleti részében az eladásra kerülő halak fele tartalmaz fukushimai radionuklidokat. Az óceánon át eljutottak Amerikába is. A szennyezett felhők Amerikán keresztül elérték Európát. Még Litvániában is rábukkantak a fukushimai plutóniumra. A szennyeződés érintette Kamcsatka és Csukcsföld középső részét.

A japán tudósok a napokban pontosították az adatokat: kiderült, hogy az atomerőmű-balesetet követően hatszor több radioaktív cézium izotóp került a Csendes-óceánba, mint korábban gondolták. A cezium-147 a legveszélyesebb elem, ami a fukushimai üzemzavart követően „kiszabadult”, miután felhalmozódik a szervezetben, izompusztulást és rákos megbetegedéseket okoz.

Az ökológiai és a humanitárius következményeken túl a japán katasztrófának megvannak a gazdasági következményei is. A cunami 200 milliárd dolláros kárt okozott Japánnak, ha pedig idevesszük az atomerőmű-balesetet akkor ez 500 milliárdra tehető. Ezen kívül a fukushimai tragédia arra késztette a vezető országokat, hogy felülvizsgálják a „békés atomra” vonatkozó programjaikat. Néhány ország, köztük Németország, lemondott a nukleáris energetikáról.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 542 232 megtekintés

Videó: 34 665 915 megtekintés

Látogatók

Összesen5647648

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh