Újabb tanácskozást kell tartani a NATO és Oroszország között nem sokkal a varsói NATO-csúcs után a párbeszéd javítása és a lehetséges katonai incidensek elkerülése végett - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár brüsszeli sajtótájékoztatóján hétfőn.

A főtitkár hangsúlyozta: a NATO-Oroszország Tanács fontos szerepet játszhat a párbeszéd felvételében és a katonai jellegű lépések "kiszámíthatóságának növelése" terén.

Elmondta, hogy a tervezett találkozó legfontosabb témái között szerepel majd az "átláthatóság" kérdése annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a váratlan katonai akciók és az esetleges válaszlépések.

Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter pénteken úgy nyilatkozott, hogy a varsói csúcson várhatóan konkretizálják a szövetség keleti szárnyának megerősítését.

Moszkva viszont a NATO-Oroszország kapcsolatokat intézményesítő, 1997-es alapító okiratra hivatkozva tiltakozik az ellen, hogy a kelet-közép-európai térségben megerősítsék az észak-atlanti szövetség katonai jelenlétét. A dokumentum értelmében ugyanis a felek tartózkodnak attól, hogy újabb jelentős és állandó katonai erőt telepítsenek a másik területével határos térségekben.

A bizalomépítés jegyében 2002-ben létrehozott NATO-Oroszország Tanács kétéves szünet után áprilisban ülésezett először. A párbeszédet 2014 márciusát követően fagyasztották be, mert Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet. A Nyugat szerint az orosz vezetés a nemzetközi jog megsértésével annektálta a területet, a kelet-ukrajnai konfliktusban pedig tevékenyen támogatja az oroszbarát szakadár erőket.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen3706245

Jelenleg az oldalon

7
Online