Szolgálatba állt az első magyar gluténjelző kutya: a Gofree névre hallgató eb egy 11 éves, cöliákiás (gluténérzékeny) kislány életét segíti - közölte a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület kedden az MTI-vel.

A NEO által kiképzett kutya az ételeket megszagolva jelzi, hogy azok a legminimálisabb mennyiségben tartalmaznak-e glutént - olvasható a közleményben.  

Gluténmentesnek számít az a termék, amely 1 kilogrammban kevesebb mint 20 milligramm glutént tartalmaz. A mért adatok szerint a kutya képes 1 kilogramm ételben kevesebb mint 10 milligramm glutén kiszagolására is, amely már a gluténmentesség határértéke alatt van.  

Az egyesület szerint Magyarországon és Európában Gofree az első kutya, akit ilyen speciális szagmunkára képeztek ki. A képzési módszert egy külföldi mesterkiképző, Maja Golob segítségével sajátították el a magyar szervezet munkatársai tavaly ősszel egy workshopon, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a NFSZK támogatásával valósult meg.  

A kutya, az egyesület kiképzőivel március első felében sikeres próbavizsgát tett. A hivatásos segítőkutya vizsgát azonban bizonytalan ideig elhalasztották, miután a felkészülési helyszínt (OORI) a járvány miatt határozatlan időre lezárták - írták a közleményben.

Forrás: MTI

Fotók: NEO Magyar Segítőkutya Egyesület

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 371 megtekintés

Videó: 47 973 596 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887993

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh