A tudományos fantasztikum egyre több ága válik tudományos valósággá az amerikai hadseregben. Az egyik legújabb fejlesztés, a „hősugár” egy olyan nem halálos elektromágneses hullámot bocsát ki, amivel a hadsereg reményei szerint hatékonyan tudják kontrollálni a megvadult tömegeket. A hadsereg a média képviselői előtt mutatta be az elviselhetetlen hősugarat kibocsátó rendszert. Elmondások szerint a hatás leginkább ahhoz hasonlít, mint amikor egy forró sütő ajtaját hirtelen kinyitva az embert megcsapja a forróság.

„Nem lehet látni, nem lehet hallani, nincs szaga, csak érezni lehet,” nyilatkozta Tracy Taffola ezredes a rendszer nyilvános bemutatóján az amerikai tengerészet Washington DC közelében fekvő bázisán. A „hősugárnak” hivatalosan a minden leleményességet nélkülöző Aktív Tagadás Rendszer (Active Denial System) elnevezést adták és akár egy kilométer távolságból is hatásosan alkalmazható egy összegyűlt tömeg ellen. A harci járműről működtethető rendszer egy műholdvevőhöz hasonló tányérból láthatatlan, magas frekvenciájú elektromágneses sugarat bocsát ki.

„Ez az eddigi legbiztonságosabb nem halálos eszköz,” amit az amerikai hadsereg valaha is kifejlesztett, mondta Taffola.

A rendszerből érkező hő olyan erős, hogy az ember természetes reakciója az azonnali menekülés. Ezt „viszlát” effektusnak is hívják.

A több ezer próbabevetésen résztvevő hétszáz önkéntesből mindössze kettőt kellett kórházba szállítani a kísérlet után.

Az Aktív Tagadás Rendszerből érkező hő olyan frekvencián terjed, amit a bőr szív magába, így rendkívül kényelmetlen érzést kelt anélkül, hogy igazi veszélyt jelentene.

A katonaság illetékesei arra nem tértek ki, hogy a frekvencia megváltoztatásával a tömeg szétoszlatása helyett nem megsülnek-e a célba vett emberek. A rendszer kritikusainak egyik legfőbb ellenvetése, hogy az azonnali menekülésre képtelen személyek – például az idősek, rokkantak vagy terhes nők – milyen sérüléseket vagy traumát szenvedhetnek ha hosszabb ideig kénytelenek elviselni a forróságot. Fennáll az a kérdés is, hogy a láthatatlan hősugár nem tömeghisztériát és pánikot okozna-e inkább a már eleve felgerjedt tömegben, tovább rontva az amúgy is kritikus helyzeten.

Forrás: idokjelei.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 374 138 megtekintés

Videó: 38 599 714 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5899001

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh